Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση στην υποβολή τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση στην υποβολή τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέχρι χθες (7 ημέρες πριν από την κανονική λήξη της προθεσμίας ) είχε υποβληθεί το 54% των δηλώσεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέχρι χθες (7 ημέρες πριν από την κανονική λήξη της προθεσμίας ) είχε υποβληθεί το 54% των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτουν τα εξής:

• 54,2% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

• 31,87% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή 920 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μέχρι χθες (7 ημέρες πριν από την κανονική λήξη της προθεσμίας) είχε υποβληθεί το 54% των δηλώσεων.

• 13,93% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 168,64 εκατ. ευρώ ή 348 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Οσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν όμως και έκπτωση. Συγκεκριμένα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT