Μέσα στις επόμενες ημέρες η απόφαση της ΡΑΕ για το Wacc του ΑΔΜΗΕ

Μέσα στις επόμενες ημέρες η απόφαση της ΡΑΕ για το Wacc του ΑΔΜΗΕ

Θέμα ημερών είναι η απόφαση της ΡΑΕ για το Wacc (απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου) του ΑΔΜΗΕ περιόδου 2022-2025.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι η απόφαση της ΡΑΕ για το Wacc (απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου) του ΑΔΜΗΕ περιόδου 2022-2025. Τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη απόσταση σε σχέση με το ύψος του κρίσιμου αυτού μεγέθους για την ολοκλήρωση των εσωτερικών (νησιά) αλλά και διεθνών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, σε μια περίοδο που το δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον αλλάζει δραματικά.

Ο ΑΔΜΗΕ πριν ακόμη φανούν το εύρος της ενεργειακής κρίσης και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, τον Οκτώβριο του 2021 εισηγήθηκε στη ΡΑΕ Wacc 7,5% υπολογίζοντας τις δύο βασικές παραμέτρους διαμόρφωσής του, δηλαδή το κόστος δανεισμού και τη διαφορά γερμανικού – ελληνικού ομολόγου στη βάση των μέχρι τότε δεδομένων για την εξέλιξή τους. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δείκτες αυτοί έχουν επιδεινωθεί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, το Wacc διαμορφώνεται πλέον σε πάνω από 8,5%. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι το 7,5% είναι το ελάχιστο ύψος Wacc που θα πρέπει να δοθεί για την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. έως το 2030. Το κόστος των δανείων από τις εμπορικές τράπεζες έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2021 (4,5% από 2,5%), ενώ γύρω στο 3,5% διαμορφώνεται και το κόστος δανεισμού της ΕΤΕπ. Η ΡΑΕ βλέπει τα πράγματα από την οπτική της προστασίας του καταναλωτή, αφού το Wacc αποτελεί βασική συνιστώσα του καθορισμού του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου που ανακτά ο διαχειριστής από τους καταναλωτές μέσω της χρέωσης χρήσης συστήματος στους λογαριασμούς ρεύματος. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικότερες επιβαρύνσεις από τις υψηλές τιμές, φέρεται να «ψαλιδίζει» το Wacc κάτω από το 7% καταφεύγοντας σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του χρηματοοικονομικού κόστους σε βάθος τετραετίας. Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η μία μονάδα διαφορά στο Wacc θα επιβαρύνει τον καταναλωτή με μόλις 2 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τη διένεξη των δύο πλευρών παρακολουθούν στενά και τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και το Μαξίμου, ζυγίζοντας αφενός τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές και τον δυσανάλογο του μεγέθους τους πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην παρούσα συγκυρία των υψηλών τιμών και της άτυπης προεκλογικής περιόδου και αφετέρου το διακύβευμα φρεναρίσματος των σημαντικών υποδομών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, τη στιγμή μάλιστα που καλείται να επιταχύνει λόγω ενεργειακής μετάβασης και απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Oι αποφάσεις θα ληφθούν από την Ολομέλεια της ΡΑΕ και θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και από τη συνέχεια των συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή