Σταθεροποίηση στο Χ.Α. παρά την πτώση στις διεθνείς αγορές

Σταθεροποίηση στο Χ.Α. παρά την πτώση στις διεθνείς αγορές

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 836,23 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας διαφοροποίηση έναντι των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν οι διεθνείς αγορές, και με τη συναλλακτική αδράνεια να παραμένει, καθώς ο τζίρος το τελευταίο διάστημα έχει «παγιωθεί» σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται έως και 0,9%, οι (ελεγχόμενες) ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips άλλαξαν την κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη. Οι ανησυχίες για ύφεση κυριαρχούν πλέον στις αγορές και, σύμφωνα με αναλυτές, θα διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και πέρα από αυτό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν όλο και πιο έντονα στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ για να σταματήσει τον πληθωρισμό, αλλά ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στο να φέρει τις τιμές υπό έλεγχο παρόλο που κάτι τέτοιο δημιουργεί τον κίνδυνο οικονομικής κάμψης. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μια ύφεση είναι «σίγουρα μια πιθανότητα».

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, η δήλωση Πάουελ ανέδειξε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα να μην οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση με την απότομη άνοδο των επιτοκίων, αλλά και τη δέσμευσή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%. Η εξίσωση της κατεύθυνσης παραμένει δύσκολη για την επενδυτική κοινότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές είναι ίσως το μοναδικό που μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια. Ετσι, σημαντική βαρύτητα δίνεται στην ενεργή διαχείριση των μετοχικών χαρτοφυλακίων και στη διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 836,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,98 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, σημεία στήριξης αποτελούν οι 830 και 820 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 850 και 860 μονάδες.

Οι ανησυχίες για ύφεση κυριαρχούν πλέον στις αγορές και θα διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,18% στις 2.011,40 μονάδες, ενώ στο +0,08% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.324,11 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι Σαράντης και ΔΕΗ, στο +4,18% και +4,02% αντιστοίχως. Ακολούθησαν με ήπια κέρδη 0,95% η Aegean και 0,77% ο ΟΛΠ. Στον αντίποδα, απώλειες 1,92% κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ και ακολούθησαν με πτώση 0,85% ο ΟΠΑΠ και 0,71% η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,27% στις 532,32 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,64%, την Alpha Bank στο -1,27%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,50% και τη Eurobank στο -0,44%.

Σύμφωνα με τη Fast Finance, η ελληνική αγορά είναι λογικό να ακολουθεί τα διεθνή χρηματιστήρια, έχοντας την πεποίθηση πως θα είναι πιο αμυντική στις πτώσεις και πιο επιθετική στην άνοδο. Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αντιδράσει στις 830 μονάδες, με την αγορά να κάνει προσπάθεια να κλείσει το χάσμα στη ζώνη των 847-859 μονάδων, έστω και αν χθες δεν το κατάφερε λόγω των διεθνών πιέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή