Στρατιά άνεργων νέων πτυχιούχων στην Κίνα

Στρατιά άνεργων νέων πτυχιούχων στην Κίνα

Η νεανική ανεργία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί εν συγκρίσει με το γενικό ποσοστό ανεργίας και φθάνει το 18,4%

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζένι Μπάι ήταν μεταξύ δέκα αποφοίτων από σχολές της Επιστήμης των Υπολογιστών με υψηλές επιδόσεις από διαφορετικά πανεπιστήμια της Κίνας οι οποίοι επιλέχθηκαν από εταιρεία Διαδικτύου με έδρα το Πεκίνο για να εργαστούν σε αυτήν.

Η επιλογή, μετά την αποφοίτησή τους, διεκπεραιώθηκε έπειτα από τέσσερις γύρους επίπονων συνεντεύξεων. Εντούτοις, τον Μάιο η επιχείρηση τους ανακοίνωσε πως η προσφορά εργασίας ακυρώνεται εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κακής κατάστασης της οικονομίας γενικά. Κι αυτά είναι εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν αυτό το καλοκαίρι 10,8 εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίων της χώρας, αριθμός ρεκόρ. «Ανησυχώ», είπε η Μπάι, που αποφοίτησε προ ημερών. «Αν δεν βρω δουλειά, δεν είμαι σίγουρη τι θα κάνω». Οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταφέρει πλήγμα σε μια οικονομία η οποία ήδη επιβραδύνεται λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, των γεωπολιτικών ανησυχιών και της κατασταλτικής πολιτικής των ρυθμιστικών Αρχών στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.

Μια ομάδα αποφοίτων μεγαλύτερη από το σύνολο του πληθυσμού της Πορτογαλίας πρόκειται να εισέλθει σε μια από τις χειρότερες αγορές εργασίας εδώ και δεκαετίες στην Κίνα, σε μια περίοδο κατά την οποία η νεανική ανεργία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί εν συγκρίσει με το γενικό ποσοστό ανεργίας και φθάνει το 18,4%. Δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για το πώς η τόσο υψηλή ανεργία των νέων θα επηρεάσει την κινεζική κοινωνία. Ο αγώνας για εύρεση εργασίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προσδοκούν οι μορφωμένοι νέοι άνθρωποι ύστερα από δεκαετίες ιλιγγιώδους ανάπτυξης και, συν τοις άλλοις, είναι άβολο για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο έχει εμμονή με τη σταθερότητα – ειδικά φέτος, οπότε και αναμένεται πως θα ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη φορά ο νυν πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. «Το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού ήταν εσείς να μείνετε μακριά από την πολιτική και εμείς θα εγγυηθούμε ότι κάθε χρόνο θα τα πηγαίνετε καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε ο Μάικλ Πίτις, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Από τη στιγμή που αυτή η εγγύηση παύσει να υφίσταται, τι άλλο πρέπει να αλλάξει;»

Η νεανική ανεργία φθάνει πλέον το 18,4%.

Από μέρους του, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας για τους πτυχιούχους ως κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Οι εταιρείες που προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε νέους και νέες πτυχιούχους θα λάβουν επιδοτήσεις, πέρα από τα άλλα προνόμια τα οποία αποσκοπούν σε τόνωση της απασχόλησης γενικότερα. Ορισμένες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν προσφέρει φθηνά δάνεια σε αποφοίτους που θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Οι όμιλοι που υποστηρίζονται από το κράτος αναμένεται να διεκπεραιώσουν μέρος από τις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με τους άρτι αποφοιτήσαντες. Ο Ρόκι Ζανγκ, διευθύνων σύμβουλος με ειδίκευση στην Κίνα για λογαριασμό της εταιρείας προσλήψεων Randstad, υπογραμμίζει ότι η αγορά εργασίας για νεοπροσληφθέντες είναι χειρότερη ακόμα και από εκείνη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009, εκτιμώντας ότι φέτος οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν 20%-30% από πέρυσι. «Φέτος οι νέες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε πρωτόγνωρα για εμένα χαμηλά επίπεδα», συμπληρώνει ο Ζανγκ, με εμπειρία προσλήψεων 20 ετών.

Τέλος, και οι μισθοί είναι επίσης 6,2% χαμηλότεροι, σύμφωνα με τη Zhilian Zhaopin, μια άλλη εταιρεία προσλήψεων, ενώ η υψηλή τεχνολογία, κλάδος μείζονος σημασίας για προσφορά εργασίας, φέτος περιστέλλει το προσωπικό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή