Η ύφεση στην Ευρώπη είναι πλέον το βασικό σενάριο

Η ύφεση στην Ευρώπη είναι πλέον το βασικό σενάριο

Η μείωση των ροών ρωσικού αερίου προοιωνίζεται ένα δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη μείωση κατά 60% στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Γερμανία ενεργοποίησε το δεύτερο από τα τρία στάδια του εθνικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης. Η κίνηση έχει περιορισμένες άμεσες συνέπειες. Δεν συνεπάγεται καμία κατανομή των προμηθειών φυσικού αερίου, η οποία θα ξεκινήσει μόνο στο τρίτο στάδιο, αλλά μεταφράζεται σε εντεινόμενες ανησυχίες. Επίσης, προαναγγέλλει ότι η Γερμανία θα εντείνει τις προσπάθειές της για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να προετοιμαστεί για τον χειμώνα.

Η περικοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, η επακόλουθη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και οι φόβοι για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα είναι οι κύριοι λόγοι που μας έκαναν να τροποποιήσουμε τις προοπτικές μας στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Η ύφεση στην Ευρώπη έχει μετατραπεί από έναν ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο στη νέα βασική μας υπόθεση. Ξεκινώντας τη χρονιά με ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, η Ε.Ε. και η Γερμανία είχαν κατορθώσει να προετοιμαστούν αρκετά καλά με την προοπτική του προσεχούς χειμώνα και των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία. Με τη βοήθεια περισσότερων παραδόσεων από τη Νορβηγία και περισσότερων εισαγωγών υγρού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και αλλού, η Ε.Ε. αναπλήρωσε γρήγορα τα κενά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φέτος την άνοιξη. Μέχρι τις 5 Ιουνίου η Ε.Ε. είχε αποθηκεύσει 27,3% περισσότερο αέριο από το ελάχιστο της περιόδου αναφοράς 2015-2020 για την ίδια ημέρα του έτους. Αυτό το πλεονέκτημα μειώθηκε ελαφρώς στο 25,1% στις 22 Ιουνίου λόγω των μειωμένων ρωσικών προμηθειών.

Η πρόοδος της Ε.Ε. μπορεί ακόμη και να ήταν ένας λόγος για τη Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές. Διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί και να χρειαζόταν πολύ λιγότερο αέριο από τη Ρωσία τον ερχόμενο χειμώνα χάρη στις άφθονες αποθηκευμένες ποσότητες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα υποχωρούσαν και θα ενισχυόταν το διαπραγματευτικό χαρτί των Βρυξελλών έναντι της Ρωσίας αργότερα εντός του έτους. Η Γερμανία έδωσε εντολή στις εταιρείες να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Με αυτή την προοπτική η χώρα μπορεί να περάσει έναν κανονικό χειμώνα με πολύ μειωμένη ανάγκη εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υποθέτοντας πως θα υπάρξει συνεχιζόμενη αύξηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου από άλλες πηγές. Μέχρι στιγμής η Γερμανία ήταν πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, με τα επίπεδα αποθήκευσης να φθάνουν το 58,7% έναντι του 55,4% για την Ε.Ε. συνολικά. Ωστόσο, η σύνεση απαιτεί εγρήγορση και προετοιμασία για πιθανές περαιτέρω περικοπές στις ρωσικές παραδόσεις, το ενδεχόμενο δριμύτατου κρύου και το να λάβει η Γερμανία λιγότερο αέριο από ό,τι αναμενόταν από τρίτους.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή