Για μόνιμη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία ανησυχεί η Γερμανία

Για μόνιμη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία ανησυχεί η Γερμανία

Εντείνεται στη Γερμανία η ανησυχία για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την προσφορά του καυσίμου.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται στη Γερμανία η ανησυχία για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την προσφορά του καυσίμου. Μία ημέρα αφότου κήρυξε το δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε και πάλι χθες ότι δεν είναι σίγουρο πως θα ξαναρχίσει η ροή του αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης που, προς το παρόν, επικαλείται η Μόσχα.

Η αβεβαιότητα για την παροχή του καυσίμου ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των τιμών και τελικά στην αναγκαστική επιβολή δελτίων διανομής του φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι την Πέμπτη ο κ. Χάμπεκ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενικευμένης κατάρρευσης των αγορών ενέργειας εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών του αερίου που προκαλεί ζημίες στις εταιρείες του κλάδου. Είχε μάλιστα μιλήσει για τη «Lehman Brothers» της αγοράς ενέργειας.

Μιλώντας άλλωστε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενες Φιούεστ, υπογράμμισε πως «αυξάνεται σαφώς η πιθανότητα ύφεσης» και πρόσθεσε πως «επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου». Ο κ. Φιούεστ διευκρίνισε πάντως πως δεν βλέπει παρά ελάχιστο κίνδυνο ύφεσης για το τρέχον έτος δεδομένου ότι τα ενεργειακά προβλήματα προκύπτουν τον χειμώνα. Τόνισε, όμως, πως ο κίνδυνος είναι ορατός και σημαντικός για το 2023, «αν πραγματικά η Ρωσία μειώσει περαιτέρω την παροχή αερίου». Τόσο το Ifo όσο και τα άλλα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η προσφορά αερίου και αναγκαστούν οι βιομηχανίες της χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους.

Για τη «Lehman Brothers» της αγοράς ενέργειας έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στη Γερμανία για τον κίνδυνο να διακοπεί η προσφορά του αερίου αντανακλά και η υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ifo φέρουν τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί τον Ιούνιο στις 85,8 μονάδες, από τις 86,9 του Μαΐου. Εχουν προηγηθεί στοιχεία της S&P Global που καταδεικνύουν πως ήδη παραπαίει στη Γερμανία η ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας και αυτή τη στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ο χαμηλότερος ανάμεσα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Στο κλίμα ανησυχίας και συναγερμού προστέθηκε, άλλωστε, και η προειδοποίηση του Μάρκους Κρέμπερ, επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE, που τόνισε πως αν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή αερίου «θα δοκιμαστεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Ο κ. Κρέμπερ προέβλεψε επίσης πως θα επικρατήσει «χάος» σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο, εκτός και αν η Ε.Ε. σπεύσει να δράσει εγκαίρως θεσπίζοντας κανόνες για τη διανομή της ενέργειας όχι μόνον ανάμεσα σε φορείς αλλά και ανάμεσα σε χώρες. Οπως τόνισε, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που πρόκειται να εισάγουν αέριο διά θαλάσσης, ενδέχεται να κατηγορηθούν από τους εταίρους τους ότι συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες αερίου αν δεν έχει διασφαλισθεί κατανομή του καυσίμου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ισότιμα ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη. Οι προειδοποιήσεις του κ. Κρέμπερ αντανακλούν τη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί στην Ε.Ε. ότι ενδεχομένως να χρειαστεί διανομή του αερίου με δελτίο μέσα στον επόμενο χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή