Εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά Cisco και Nike

Εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά Cisco και Nike

Οι αμερικανικές εταιρείες Cisco και Nike σχεδιάζουν την πλήρη απόσυρσή τους από τη Ρωσία, ενώ συνολικά ο ρυθμός αποχώρησης δυτικών εταιρειών από τη χώρα επιταχύνεται.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές εταιρείες Cisco και Nike σχεδιάζουν την πλήρη απόσυρσή τους από τη Ρωσία, ενώ συνολικά ο ρυθμός αποχώρησης δυτικών εταιρειών από τη χώρα επιταχύνεται. Ο όμιλος κατασκευής εξοπλισμού για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Cisco, ειδικότερα, θα διακόψει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του. Η δε Nike, ο διάσημος όμιλος αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδυσης, πραγματοποιεί πλήρη έξοδο από τη Ρωσία τρεις μήνες μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της εκεί. Οσες ξένες επιχειρήσεις επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν την προοπτική νέας νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς εβδομάδες. Βάσει αυτής θα δίνεται η δυνατότητα στη Μόσχα να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία και να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις, γεγονός που παρακίνησε ορισμένες επιχειρήσεις να επιταχύνουν την αποχώρησή τους. «Αυτό που ήταν μια σταγόνα μετατράπηκε σε χείμαρρο», τόνισε ο Πολ Μιουζγκρέιβ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σχολιάζοντας το τελευταίο κύμα εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν. Σημειωτέον πως τον Μάρτιο η Cisco ανέστειλε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των υπηρεσιών, στη Ρωσία, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr και το Reuters.

Λίγες ημέρες πριν η ανταγωνίστριά της International Business Machines Corp (ΙΒΜ) άρχισε να κλείνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και η Microsoft δήλωσε ότι έκανε ουσιαστικές περικοπές στη λειτουργία της εκεί. Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, η απόσυρση από τη Ρωσία κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Cisco, η IBM και η Microsoft, περιορίζει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Κι αυτό σημαίνει πως ίσως υποχρεωθούν να στραφούν σε παλαιότερο εξοπλισμό και εναλλακτικές λύσεις εντός οικίας. Από πλευράς του ο όμιλος Cisco έδωσε τη δυνατότητα στους εκατοντάδες υπαλλήλους του στη Ρωσία και στη Λευκορωσία να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, αν και δεν αποκάλυψε για ποιες ακριβώς πρόκειται.

Η ΙΒΜ περιορίζει τις δραστηριότητές της, ενώ σε περικοπές προχωράει και η Microsoft.

Κι ενώ από τη Ρωσία έχει αποχωρήσει ακόμα ένας εμβληματικός αμερικανικός κολοσσός, αυτός της McDonald’s, υπάρχει η διάδοχός του. Είναι η ρωσική αλυσίδα ταχυφαγείων με την επωνυμία Vkusno & tochka, που σημαίνει «νόστιμο και ό,τι πρέπει», η οποία έχει πολλούς λόγους να χαίρεται. Αγόρασε τα εστιατόρια της McDonald’s, πενήντα τον αριθμό στη Μόσχα και στα πέριξ, και την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πούλησε σχεδόν 120.000 μπέργκερ, δηλαδή έναν αριθμό ρεκόρ – μπορεί να μη διαθέτει πλέον Big Mac, αλλά έχει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή