Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση, υποτονικός τζίρος

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση, υποτονικός τζίρος

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,17% και έκλεισε στις 834,83 μονάδες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποτονικό τζίρο και οριακές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν θετικό. Οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips ήταν αυτές που κράτησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 830 μονάδες, με την επιφυλακτικότητα να παραμένει κύριο χαρακτηριστικό των κινήσεων των επενδυτών.

Στο Χ.Α. αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια η έντονη μεταβλητότητα και η συσσώρευση, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ενδέχεται να κρατήσουν για αρκετό διάστημα, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις στα μέτωπα των προοπτικών της οικονομίας και της επιθετικότητας της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ το ενεργειακό βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο και προκαλεί σημαντική ανησυχία κυρίως στην Ευρώπη.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,17% και έκλεισε στις 834,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,91 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλός, φθάνοντας στα 64,91 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41% στις 2.003,16 μονάδες, με κέρδη 0,19% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.326,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και έκλεισε στο -1,88% και στις 522,32 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεχώρισαν στο +3,12% και +2,92% αντίστοιχα, ενώ απώλειες 3,5% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα και πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Mytilineos.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,14%, ενώ στο 0,65% διαμορφώθηκαν τα κέρδη στις τράπεζες.

Η «παρατήρηση» της Deutsche Bank ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αν και έχουν φθηνές και ελκυστικές αποτιμήσεις βρίσκονται στο περιθώριο και εκτός του ραντάρ των επενδυτών λόγω του risk-off κλίματος, μπορεί να εξηγήσει πολύ απλά την υποαπόδοση που σημειώνουν το τελευταίο διάστημα. Το νέο σκηνικό αβεβαιότητας και ανησυχιών που έχει δημιουργήσει η πληθωριστική κρίση και η στάση της ΕΚΤ, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο των αγορών το ρίσκο της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή