Η Ελλάδα τα κατάφερε, οι θυσίες των Ελλήνων «έπιασαν τόπο»

Η Ελλάδα τα κατάφερε, οι θυσίες των Ελλήνων «έπιασαν τόπο»

«Είναι μια έμπνευση για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη όσα έχει πετύχει η Ελλάδα», ανέφερε χθες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ μετά τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι μια έμπνευση για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη όσα έχει πετύχει η Ελλάδα», ανέφερε χθες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ μετά τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η κ. Βεστάγκερ αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και στην ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας σημειώνοντας τα εξής: «Ισως ξεχνάμε πόσο επώδυνη ήταν όλη αυτή η πορεία, η θυσία τόσων πολλών ανθρώπων για να πετύχει η Ελλάδα αυτή την ισχυρή οικονομική θέση. Νομίζω όμως ότι αυτή η θυσία θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλους μας», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης τόνισε την πρόοδο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου που επιτρέπει να ενισχύονται άμεσα οι πολίτες μέσω του fuel pass αλλά και των υπόλοιπων ψηφιακών εφαρμογών που έχουν εφαρμοστεί, η οποία δείχνει –όπως είπε– σημαντικές βελτιώσεις για την ελληνική οικονομία.

Το τέλος της ενισχυ-μένης εποπτείας είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας, τόνισε η Μ. Βεστάγκερ, η οποία συναντήθηκε με τον Χρ. Σταϊκούρα.

Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες», σημειώνοντας τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους καυσίμων, επισημαίνοντας ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την κ. Βεστάγκερ για τη συμβολή της στην αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για το προσωρινό πλαίσιο ενισχύσεων. «Δυνάμει αυτού, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη θεσπίσει περί τα 70 μέτρα κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 22 δισ. ευρώ», τόνισε.

«Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσουν, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Είπε επίσης πως «η Ελλάδα πέτυχε την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» και «δώδεκα αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα μόλις “σκαλοπάτι” πριν από την επενδυτική βαθμίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή