Υπέρβαση εσόδων κατά 2,843 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο λόγω ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Υπέρβαση εσόδων κατά 2,843 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο λόγω ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εκτόξευσαν τις εισπράξεις του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εκτόξευσαν τις εισπράξεις του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο ΦΠΑ επιβάλλεται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, λόγω της ακρίβειας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει υπερέσοδα από την κατηγορία αυτή, ενώ δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογούσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,487 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,913 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να φθάνουν στα 20,613 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,843 δισ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη τον μήνα Μάιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τον μήνα Μάιο καταγράφεται μικρή μείωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι αρχίζει να περιορίζεται η κατανάλωση και σε άλλα είδη πέραν των καυσίμων.

Συνολικά, από την ανάλυση των στοιχείων του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου προκύπτουν τα εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,319 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 754 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα από τον ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,607 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,395 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 829 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε.

• Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 5,346 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 550 εκατ. ευρώ.

Στα 20,613 δισ. συνολικά τα φορολογικά έσοδα ― Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στο 1,487 δισ. έναντι στόχου για έλλειμμα 3,913 δισ.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει επιστρέψει φόρους ύψους 2,180 δισ. ευρώ – αυξημένοι κατά 574 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,606 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26,352 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 927 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 470 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3,185 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 2,8 δισ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου έχει ως εξής:

α) Η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID-19 στις περιφέρειες ύψους 158 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

β) Η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 72 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

γ) Η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή