Εξοικονόμηση 1,3 δισ.σε βάθος πενταετίας μέσω του gov.gr

Εξοικονόμηση 1,3 δισ.σε βάθος πενταετίας μέσω του gov.gr

Σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες έχει δημιουργήσει η πύλη gov.gr, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, το οποίο με τη σύμπραξη της Deloitte ανέλυσε σε βάθος την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες (G2C)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες έχει δημιουργήσει η πύλη gov.gr, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, το οποίο με τη σύμπραξη της Deloitte ανέλυσε σε βάθος την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες (G2C).

Η ανάλυση του Παρατηρητηρίου βασίστηκε στα ποιοτικά οφέλη της πύλης, όπως η ευκολία ανεύρεσης της κάθε υπηρεσίας, η κατάργηση των χρόνων αναμονής σε φυσικές ουρές, η διαθεσιμότητα επί 24ωρης βάσης, η αμεσότητα εξυπηρέτησης, κ.ά. Επιπλέον, η ανάλυση ποσοτικοποίησε τα οφέλη αυτά, ώστε να τεκμηριώσει την πρόοδο της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση για τα πρώτα δύο χρόνια της πύλης gov.gr, οι χρήστες έχουν εξυπηρετηθεί 36,5 εκατ. φορές συνολικά μέσω 1.400 υπηρεσιών. Επίσης, η ετήσια συνολική εξοικονόμηση για την οικονομία τοποθετείται σε 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 215 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών σε φυσικά σημεία, αλλά και από τη μείωση του χρόνου φυσικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών, το συνολικό όφελος σε ορίζοντα πενταετίας ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, 42 εκατομμύρια άυλες συνταγές εκδόθηκαν μέσα από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.800 ώρες εκπαίδευσης και 300 μαθήματα σε 34 θεματικές ενότητες. Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών δέχτηκε περισσότερες από 740.000 επισκέψεις, με τις προβολές των σελίδων της να διαμορφώνονται σε 5,7 εκατομμύρια.

Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ προτείνει πέντε άξονες που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιταχύνει τη σύγκλιση με τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ε.Ε. και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη:

1. Μεγαλύτερη εστίαση της Δημόσιας Διοίκησης στις ψηφιακές διεπαφές με επιχειρήσεις.

Τι αναφέρει ανάλυση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ.

2. Επιτάχυνση επενδύσεων στη διαλειτουργικότητα των μητρώων του δημοσίου τομέα.

3. Προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την προσέλκυση επενδύσεων (π.χ. ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης).

4. Ταχεία ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία της οικονομίας, όπως το Single Window στα τελωνεία, το νέο σύστημα κρατικών ενισχύσεων, το «Εργάνη ΙΙ», το σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, το σύστημα φορολογίας και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5. Απλοποίηση των διαδικασιών πριν από την ψηφιοποίησή τους, ώστε να απαλλαγούν από αγκυλώσεις που δεν συνάδουν με την ψηφιακή οικονομία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή