Δύσκολος χειμώνας ενόψει για την ΕΚΤ

Δύσκολος χειμώνας ενόψει για την ΕΚΤ

Μην παραπλανηθείτε από τον ήλιο, που έλαμπε τις περισσότερες φορές. Ο κρύος θυελλώδης άνεμος που έπνεε από τον Ατλαντικό, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξε την εκτός έδρας διάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου στη Σίντρα της Πορτογαλίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μην παραπλανηθείτε από τον ήλιο, που έλαμπε τις περισσότερες φορές. Ο κρύος θυελλώδης άνεμος που έπνεε από τον Ατλαντικό, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξε την εκτός έδρας διάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου στη Σίντρα της Πορτογαλίας, τη Δευτέρα, και η βροχόπτωση το πρωί της Τετάρτης ήταν πιθανώς καλύτεροι προάγγελοι για το τι έμελλε να επακολουθήσει. Οπως και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ προετοιμάζει εαυτόν για επικείμενες κακές καιρικές συνθήκες. Οχι για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο, οι ισχυροί αντίθετοι άνεμοι ενδέχεται να την αναγκάσουν να αλλάξει ξανά τις κατευθυντήριες γραμμές της έως τις αρχές του 2023 το αργότερο. Αντί για μια μακρά σειρά αυξήσεων στα επιτόκια, ίσως χρειαστεί να σταματήσει μετά τις 100 μονάδες βάσης, και ενδεχομένως μετά τις μόλις 75 μονάδες βάσης ήδη, διότι η ύφεση επικρατεί.

Οι συναρπαστικές συζητήσεις στο ευχάριστο θέρετρο της Σίντρα, κοντά στη Λισσαβώνα, μας έδωσαν πολλές πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξαν ουσιωδώς την εκτίμησή μου για την κατάσταση στην ΕΚΤ. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η τοποθέτησή της είναι σαφής. Η ΕΚΤ έχει σκληρή προσέγγιση και ως τέτοια θέλει να εκλαμβάνεται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στο πεδίο της ύφεσης τώρα, γνωρίζει καλά τους επιδεινούμενους κινδύνους. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της απέχουν πολύ από το να θεωρήσουν την ύφεση ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως και εμείς, παρά ως αυξανόμενο κίνδυνο. Αν επαληθευθούμε, η ΕΚΤ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη τον χειμώνα. Η πρόβλεψή μας για πτώση 0,8% του ΑΕΠ το 2023 απέχει παρασάγγας από τη δική της για ανάπτυξη 2,1%.

Η ΕΚΤ εντοπίζει ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επικρατεί ευρύτερα στην Ευρωζώνη πέρα από το σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ωστόσο, θα συσφίξει την πολιτική της πολύ λιγότερο επιθετικά από τη Fed. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ φαίνεται πιο αισιόδοξη από τη Fed ότι με τις πιο συγκρατημένες αυξήσεις των επιτοκίων της μπορεί ακόμη να επιτύχει μια ήπια προσγείωση του δείκτη.

Η πορεία του ΑΕΠ ίσως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τη στροφή της για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Μέχρι τον Απρίλιο η ΕΚΤ είχε περιέργως ισχυριστεί πως ο δείκτης ήταν πιθανότερο να υποχωρήσει παρά να υπερβεί τον στόχο του 2% σε δύο χρόνια. Τώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραδέχονται ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στη «νέα κανονικότητά» του, που είχε διαμορφωθεί πριν από την πανδημία. Η περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών ονομαστικών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει παρέλθει.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή