Με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης το ψηφιακό άλμα της χώρας

Με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης το ψηφιακό άλμα της χώρας

Οι επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο δύο έως τριών χρόνων θα φανούν πλήρως οι αλλαγές που θα επιφέρει ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο λόγος; σε βάθος τριετίας αναμένεται τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογούνται με βασικό «άρμα» την πλατφόρμα gov.gr. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά το χθεσινό συνέδριο για την τεχνολογία (technology summit) του ψηφιακού βραχίονα στην οικονομική ενημέρωση του ομίλου «Καθημερινή», moneyreview.gr.

Στη διοργάνωση το «παρών» έδωσαν περίπου 40 κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και του επιχειρείν. Οπως πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, στις 27 Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή που θα επιτρέπει στους πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητά τους και το δίπλωμα οδήγησής τους, με τα έγγραφα να έχουν ισχύ κατά τον έλεγχο στοιχείων εντός Ελλάδας. Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, σημείωσε ότι πλέον οι επιχειρήσεις του χώρου της τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν μερίδιο 4%-5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι υφίσταται ένα πακέτο επενδύσεων τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν τη χώρα να κάνει επενδυτικό άλμα.

40 κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής και του επιχειρείν έδωσαν το «παρών» στο technology summit του moneyreview.gr.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού και επικεφαλής του «Europe fit for the Digital Age», ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι επιδόσεις είναι καλές στον τομέα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί το κεφάλαιο της Ευρώπης. Με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων λόγω της ψηφιοποίησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει σε εφαρμογή τον νέο κώδικα πρακτικής για την παραπληροφόρηση, όπως πρόσθεσε η κ. Βεστάγκερ. Η Μπάρμπαρα Ουμπάλντι, επικεφαλής της ψηφιακής διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προς την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Ο Κάλε Πάλινγκ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Cachet και πρώην βουλευτής, αναφέρθηκε στην ιστορία επιτυχίας της Εσθονίας ως προς την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της. «Το 1996 κάναμε ένα τεράστιο άλμα. Καταστήσαμε ψηφιακές όλες τις υπηρεσίες της Εσθονίας», σημείωσε.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής του MIT Media Lab ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα μετεξέλιξης σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Τη στιγμή κατά την οποία απαιτείται η παρέλευση χρονικού διαστήματος δέκα ετών προκειμένου να τελεσιδικήσει μια αστικής φύσεως υπόθεση, ας μην τρέφουμε αυταπάτες πως σοβαρές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να επενδύσουν στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Μπλέτσας.

Ο Λαρς Ρασμούσεν, συνιδρυτής της Google Maps και ιδρυτής της Weav Music ανέφερε πως η Ελλάδα διαθέτει τα προαπαιτούμενα για να πετύχει στον τομέα της καινοτομίας. Ο Μάρκος Βερέμης, εταίρος, BigPi Ventures, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Upstream ανέφερε πως οι startups γίνονται σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ. O Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix σημείωσε ότι η πρώτη φάση κατασκευής του Athens-3 θα είναι έτοιμη έως τον Δεκέμβριο του 2022, με την εταιρεία να δρομολογεί την έναρξη της νέας επένδυσής της, το Athens-4, που θα βρίσκεται εντός του Athens Data Center Campus. Ο Αλέξης Βρατσκίδης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Persado εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή