Δεν δίνει μέρισμα η Gazprom για πρώτη φορά μετά το 1998

Δεν δίνει μέρισμα η Gazprom για πρώτη φορά μετά το 1998

Λόγω επικείμενης αύξησης της φορολογίας – Μεγάλη πτώση της μετοχής της

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικότατη πτώση, σχεδόν κατά 30%, σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, διότι ανακοίνωσε πως δεν θα διαθέσει μερίσματα επί των κερδών του παρελθόντος έτους – κι ένας λόγος πιθανώς είναι η επικείμενη αύξηση της φορολογίας. Οπως αναφέρεται σχετικά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η απόφαση αυτή λαμβάνεται για πρώτη φορά μετά το 1998, ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της, Φαμίλ Σαντίγκoφ, τόνισε ότι «οι μέτοχοι αποφάσισαν ότι στην παρούσα κατάσταση δεν είναι σκόπιμο να πληρωθούν μερίσματα με βάση τα αποτελέσματα του 2021». Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο όμιλος θα επικεντρωθεί μάλλον στην αεριοποίηση για τις περιφέρειες της Ρωσίας, στην προετοιμασία για την περίοδο που θα υπάρξει ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης και στην καταβολή αυξημένων φόρων. Ειδικότερα, χθες, η μετοχή της Gazprom υποχώρησε κατά περισσότερο από 29% μετά την απόφαση, η οποία ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση του διοικητικού της συμβουλίου να καταβάλει ως μέρισμα 52,53 ρούβλια ανά μετοχή, όπερ θα ήταν και το υψηλότερο στην ιστορία της. Η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει 526 δισ. ρούβλια (10 δισ. δολάρια) έως το 2025, αποσκοπώντας στο να αυξήσει την αεριοποίηση της Ρωσίας από τα σημερινά επίπεδα του 72%.

Τα μέλη της Κατω Βουλής υπερψήφισαν χθες νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει εφάπαξ αύξηση του μηνιαίου φόρου εξόρυξης ορυκτών της Gazprom κατά 416 δισ ρούβλια μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου ή κατά 1,2 τρισ. ρούβλια συνολικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η πρόταση αυτή σχετίζεται με το ότι, εν μέσω συνθηκών πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα. Οι αναλυτές του ενεργειακού κλάδου άσκησαν κριτική στην απόφαση να μη δοθεί μέρισμα, το οποίο και αποτελεί έναν από τους λίγους τρόπους οφέλους για Ρώσους μικροεπενδυτές ιδίως αυτήν την περίοδο των σκληρών δυτικών κυρώσεων εις βάρος ρωσικών εταιρειών. «Αυτή είναι μια καταστρεπτική απόφαση για τη μετοχή της Gazprom, διότι το ένα και μόνο επενδυτικό της δέλεαρ ήταν τα υψηλά της μερίσματα. Πάντως, η κίνηση αυτή ώς ένα βαθμό σχετίζεται με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα», όπως επισήμαναν σχετικά οι αναλυτές της Tinkoff Investments. Παράλληλα, αυτά συμβαίνουν ενώ η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών επιδιώκει να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αιφνίδια άνοδο των τιμών της ενέργειας. Επιπροσθέτως, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Nord Stream 1 έχουν μειωθεί.

Η Μόσχα αυξάνει τη φορολογία εξόρυξης ορυκτών προκειμένου, εν μέσω πολέμου, να αυξήσει τους πόρους για κοινωνικές παροχές και επιδόματα.

Στη δήλωσή της την Πέμπτη η Gazprom δεν ανέφερε ούτε τις προτάσεις των «Επτά» για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου ούτε τις μειωμένες ροές προς την Ευρώπη, που απειλούν να μειώσουν τα έσοδά της και ενδεχομένως τις φορολογικές πληρωμές της ως αποτέλεσμα. «Ο βασικός προβληματισμός είναι ότι όσοι διατηρούν μειοψηφικά μερίδια στον ρωσικό κολοσσό μπορεί να βρεθούν με μηδενικές αποδόσεις, εάν το κράτος ακολουθεί την πρακτική της συνεχούς απορρόφησης των κερδών του μέσω φορολογίας. Και αυτή η απόφαση περί μη καταβολής μερισμάτων έχει αρνητικό αντίκτυπο συνολικά για την αγορά φέτος», ανέφεραν εν κατακλείδι οι αναλυτές.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή