«Ηλεκτροσόκ» στον προϋπολογισμό από τον νέο μηχανισμό στήριξης

«Ηλεκτροσόκ» στον προϋπολογισμό από τον νέο μηχανισμό στήριξης

Αρχή και… πολύ δύσκολη για τον μόνιμο μηχανισμό επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για να συγκρατηθούν τον Ιούλιο οι λογαριασμοί του ρεύματος περίπου πέντε εκατομμυρίων νοικοκυριών και τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών, το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχή και… πολύ δύσκολη για τον μόνιμο μηχανισμό επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για να συγκρατηθούν τον Ιούλιο οι λογαριασμοί του ρεύματος περίπου πέντε εκατομμυρίων νοικοκυριών και τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου επαγγελματιών, το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα. Το ακριβές ποσό του δυσθεώρητου κόστους θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ενώ θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το «καλημέρα» της εφαρμογής του, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ξεκινάει με έλλειμμα που ενδεχομένως να ξεπερνάει ακόμη και τα 150 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου πάνω από τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και στην επακόλουθη αύξηση της τιμής χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας που έφτασε την 1η Ιουλίου στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου η ζημία σε δημοσιονομικό επίπεδο έχει πλέον «κλειδώσει», καθώς όλοι οι μέχρι τώρα υπολογισμοί είχαν γίνει με την παραδοχή ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ, ενώ της ηλεκτρικής ενέργειας τα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δεδομένης μάλιστα της πλήρους αβεβαιότητας όσον αφορά την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου –ζωντανό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου, κάτι που θα έχει εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά την εξέλιξη της τιμής στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ– το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται από τώρα σε αναζήτηση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για να χρηματοδοτήσει τον μηχανισμό. Δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που θα διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα επί μακρόν: ή βρίσκεται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ή «συγκρατούνται» οι επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει αύξηση των επιβαρύνσεων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί βάσει του σχεδίου που καταρτίστηκε τον Μάιο, όταν η τιμή του φυσικού αερίου κυμαινόταν στα επίπεδα των 85 ευρώ και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου στα 220-230 ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ξεχωριστές τιμές επιδότησης ανά κατηγορία λογαριασμού. Πρακτικά, θα δοθούν στη δημοσιότητα πέντε διαφορετικές τιμές:

1. Η πρώτη θα αφορά την επιδότηση των νοικοκυριών. Δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση με βάση το είδος της κατοικίας (κύρια ή δευτερεύουσα) ή τον όγκο της κατανάλωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ μόνο για ένα μήνα.

2. Η δεύτερη θα αφορά την επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών. Θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα νοικοκυριά με στόχο να απορροφηθεί το σύνολο (ή σχεδόν το σύνολο) των επιβαρύνσεων που προκαλεί η εκτόξευση της τιμής χονδρικής του ρεύματος.

3. Η τρίτη τιμή θα αφορά τα αγροτικά τιμολόγια και θα είναι επίσης υψηλή για να καλυφθεί περίπου το 90% των απωλειών.

4. Η τέταρτη τιμή θα σχετίζεται με τις επιχειρήσεις που έχουν παροχές μέχρι 35KVa.

5. Η πέμπτη τιμή αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και τις βιομηχανικές. Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, ο στόχος θα είναι η απορρόφηση περίπου του 60% των επιβαρύνσεων.

Πλήρη εικόνα για το πόσο θα πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μετά τις 10 του μήνα, καθώς τότε υποχρεούνται οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν τα νέα τους τιμολόγια. Πρακτικά, θα γνωστοποιήσουν μια τιμή βάσει της οποίας θα τιμολογηθεί η κατανάλωση του ρεύματος, η οποία θα ενσωματώνει πλέον και την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο καταναλωτής θα βλέπει τους τιμοκαταλόγους, θα κάνει τις συγκρίσεις, θα γνωρίζει ποια θα είναι η κρατική επιδότηση ανά κιλοβατώρα και θα βρίσκει το τελικό κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ότι για τα νοικοκυριά ο στόχος παραμένει στο να συγκρατηθεί η τιμή μιας κιλοβατώρας στα επίπεδα των 15-16 λεπτών, κάτι που σημαίνει ότι για τα νοικοκυριά η επιδότηση θα πρέπει να διαμορφωθεί περίπου στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το κόστος στήριξης των νοικοκυριών θα είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που διατέθηκε στο πρώτο εξάμηνο, καθώς πλέον θα επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και όχι μόνο οι πρώτες 300 κιλοβατώρες ή μόνο οι κύριες κατοικίες.

Ο λόγος για τον οποίο το δημοσιονομικό κόστος είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τιμή χονδρικής του ρεύματος είναι ο εξής: οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάζουν ανά μήνα τις τιμές τους προσαρμόζοντας την πολιτική τους στα δεδομένα των τιμών χονδρικής της αγοράς. Ετσι, το… βάρος για να συγκρατείται η τιμή λιανικής σταθερή θα πέφτει στο κράτος. Επομένως, περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος θα υποχρεώσει το κράτος να δώσει επιδότηση μεγαλύτερη και από τα 17 λεπτά του Ιουλίου, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό και για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που είναι ο πρώτος και βασικός πυλώνας χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης και για τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι ο δεύτερος πυλώνας. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν η τιμή του ρεύματος παραμείνει πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός, αντί να κληθεί να συνδράμει με 850 εκατ. ευρώ που έχουν μπει στην άκρη μέχρι στιγμής, θα κληθεί να διαθέσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή