Η ύφεση θα βάλει φρένο στην άνοδο του πληθωρισμού

Η ύφεση θα βάλει φρένο στην άνοδο του πληθωρισμού

Αναμένουμε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2023 και μετά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την επιρροή των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των τροφίμων, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ 40 ετών – 8,6% ετησίως τον Ιούνιο από 8,1% τον Μάιο. Χωρίς τα προσωρινά γερμανικά μέτρα για τη μείωση των τιμών της βενζίνης και των εισιτηρίων των MMM, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα είχε φτάσει ακόμη υψηλότερα στο 8,8%. Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και η ακόμα ατελής μετακύλιση των διογκούμενων τιμών των τροφίμων και του κόστους μεταφοράς στους καταναλωτές υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί περαιτέρω τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από τις αρχές του 2023 και μετά ο πληθωρισμός δυνητικά θα υποχωρούσε σημαντικά, χάρις σε κάποια μείωση στις τιμές των εισροών και στο κόστος μεταφοράς κατά τη διάρκεια της ύφεσης, της οποίας η αρχή τοποθετείται μάλλον το αργότερο το δ΄ τρίμηνο φέτος.

Μετά τη μείωση των προμηθειών ρωσικού αερίου προς την Ε.Ε. και την πρόσφατη ανοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για ενδεχόμενη κορύφωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 9,8% σε ετήσια βάση από το 9% προηγουμένως. Τον Δεκέμβριο αναμένουμε 8,3% σε ετήσια βάση αντί 7,4%. Η πρόσθετη συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες. Αναθεωρούμε τις εκτιμήσεις μας για περιστολή στις ιδιωτικές δαπάνες σε 0,7% από 0,5% το τρίτο τρίμηνο και σε 0,9% από 0,5% το τέταρτο τρίμηνο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και, σε σαφώς πολύ μικρότερο βαθμό, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο κοστίζουν ακριβά στους καταναλωτές της Ευρωζώνης.

Αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια 25 μ.β. τον Δεκέμβριο. Αφενός πιστεύουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο ο τρέχων πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι άνω του 8% και οι προσδοκίες για αυτόν θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Αφετέρου η ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας των καταναλωτών, κάτι το οποίο αργότερα θα οδηγήσει σε υποτονικότερες πληθωριστικές πιέσεις. Παγιδευμένη μεταξύ του ακόμη υψηλού αλλά ταχέως μετριαζόμενου πληθωρισμού και μιας οικονομίας που θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2023, η ΕΚΤ μπορεί στη συνέχεια να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε αναμονή και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης να παραμένει στο 1% καθόλη τη διάρκεια του 2023.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή