Προς απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ

Προς απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η περιπέτεια των πληρωμάτων των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που συνέλαβε η Τεχεράνη ως αντίποινα στην κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος αμερικανικών αρχών τείνει προς αίσια κατάληξη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η περιπέτεια των πληρωμάτων των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που συνέλαβε η Τεχεράνη ως αντίποινα στην κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος αμερικανικών αρχών τείνει προς αίσια κατάληξη. Ειδικότερα, όπως εξηγούν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, εξελίσσεται βήμα βήμα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πλάνο που έχει ατύπως συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης. Το πλάνο αυτό προβλέπει την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Lana» από όπου και κατασχέθηκε και τη σταδιακή απεμπλοκή και εντέλει απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που κρατούνται στο Ιράν.

Το χωρητικότητας 115.400 τόνων εκτοπίσματος «Lana», που απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα από τις ελληνικές αρχές, ρυμουλκήθηκε το Σαββατοκύριακο από την Κάρυστο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Σημείο που βρίσκεται και το δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» στο οποίο μεταγγίστηκε προ εβδομάδων περίπου 68.000 τόνοι πετρελαίου από το «Lana» σε εκτέλεση αμερικανικής αξίωσης που τελικά ακυρώθηκε δικαστικά. Η νέα του θέση σημαίνει πως ετοιμάζεται να πάρει πίσω το κατασχεθέν φορτίο του, εξηγούν πηγές της «Κ».

Επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου για να αποδεσμεύσει η Τεχεράνη τα πλοία προβλέπει η άτυπη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο είχε πλευρίσει το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν και το οποίο επρόκειτο να κατάσχει από το ελληνικής σημαίας τάνκερ «Prudent Warrior» φορτίο αντίστοιχο με αυτό που κατασχέθηκε στην Ελλάδα, απομακρύνθηκε χωρίς να μεταγγίσει οποιαδήποτε ποσότητα. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολική ανάκτηση του φορτίου του ιρανικού πετρελαίου του «Lana» από το «Ice Energy» στον Πειραιά και η αναχώρηση του πρώτου από τα ελληνικά ύδατα. Αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει στην Τεχεράνη την αποδέσμευση των δύο ελληνικών δεξαμενoπλοίων, αναφέρουν οι ίδιες πάντοτε πηγές. Θα χρειαστεί όμως ακόμα χρόνος, αφού το «Lana» πρέπει να εκτελέσει και επισκευές προκειμένου να μπορεί να αναχωρήσει όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Polembros Shipping, πλοιοκτήτριας του ενός από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, «το πλήρωμα επικοινωνεί με τις οικογένειές τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν καλή μεταχείριση».

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό πλοίο, που μετονομάστηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα ενώ έπλεε προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο πλοίο. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου. Εκεί, είχε δεσμευθεί στις 15 Απριλίου αρχικά λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κατόπιν (όταν έγινε γνωστό πως είχε αλλάξει πλοιοκτησία και δεν υπαγόταν στις κυρώσεις) την Πέμπτη 26 Μαΐου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του φορτίου ιρανικού πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η δέσμευση του ιρανικού αργού πετρελαίου στην Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» να καταλαμβάνουν στις 27 Μαΐου, ως αντίποινα, τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» στον Περσικό Κόλπο, όπου και παραμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή