Aluminco: Προβλέπει ενίσχυση τζίρου και κερδών

Aluminco: Προβλέπει ενίσχυση τζίρου και κερδών

Ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να εμφανίσει κατά τη φετινή χρονιά η εταιρεία αλουμινίου Aluminco.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να εμφανίσει κατά τη φετινή χρονιά η εταιρεία αλουμινίου Aluminco. Τα βελτιωμένα μεγέθη έρχονται σε αντίθεση με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και του αλουμινίου λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που υπολογίζεται ότι περιόρισαν στην Ελλάδα τη ζήτηση κατά 10% έως 15% το β΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αλουμινίου, Αργύρης Καρράς. Κι αυτό ως συνέπεια της αναστολής υλοποίησης ή της υιοθέτησης βραδύτερων ρυθμών υλοποίησης λόγω του ενεργειακού κόστους και της αύξησης τιμών των πρώτων υλών σε σειρά κτιριακών έργων. Με την προσδοκία, δηλαδή, της ανακοπής της ανόδου των τιμών, σε πολλές περιπτώσεις οι επενδυτές επιλέγουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό κατασκευής ενός κτιριακού project.

Οσον αφορά τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις, κατά τη χρήση του 2021 η Aluminco, σε επίπεδο μητρικής, εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 52 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Φέτος, κατά πληροφορίες, η εταιρεία προβλέπεται να καταγράψει τζίρο 80-82 εκατ. ευρώ και EBITDA ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δρομολογεί επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Η Aluminco έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και δρομολογεί μια νέα επένδυση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή επένδυση, της οποίας την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο επιδιώ-κει η διοίκηση της Aluminco, αναμένεται να υλοποιηθεί σε ορίζοντα τριετίας, έχει ως αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία ρομποτικών αποθηκών και την ευρύτερη συρρίκνωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας αλουμινίου. Εχει ακόμη ως στόχο την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας σε άνω των 35.000 τόνων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξαγορά από την Aluminco, πριν από περίπου έξι μήνες, του εργοστασίου της εταιρείας Doral στο Καλοχώρι, που διαθέτει μονάδα παραγωγής κουφωμάτων, αιθρίων και υαλοπετασμάτων. Στο πλαίσιο των νέων επενδύσεων, η εταιρεία θα προχωρήσει σε περίπου 120 νέες προσλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας ήδη προσλάβει περίπου 30 άτομα.

Το εργοστάσιο της Doral, που περιήλθε στον έλεγχο της Aluminco λίγο πριν εκπνεύσει το 2021, λόγω της τοποθεσίας του (απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης) έχει συμβάλει στην ενίσχυση των εξαγωγών της εταιρείας προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Η εταιρεία εξάγει περίπου το 60% της παραγωγής της, με την Κ. Ευρώπη, το Ισραήλ και την Αμερική να συγκαταλέγονται στις βασικές αγορές της Aluminco. Επίσης, στην Καραϊβική και στο Κόσοβο έχει προμηθεύσει με προϊόντα της πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Οπως εξηγεί ο κ. Καρράς, οι επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που οδήγησε σε υποχώρηση της ζήτησης, φάνηκαν πιο γρήγορα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Η Aluminco, που ανήκει στην οικογένεια Καρρά, ιδρύθηκε το 1982, με τους Ανάργυρο και Ευάγγελο Καρρά να κατέχουν τις θέσεις του προέδρου – CEO και αντιπροέδρου, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή