Έκδοση ομολογιακού δανείου ετοιμάζει η Εκκλησία της Αγγλίας

Έκδοση ομολογιακού δανείου ετοιμάζει η Εκκλησία της Αγγλίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εκκλησία της Αγγλίας εκδίδει ομόλογα και δανείζεται από την αγορά χρέους.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εκκλησία της Αγγλίας εκδίδει ομόλογα και δανείζεται από την αγορά χρέους. Πρόκειται μεν για ασυνήθη τακτική για έναν θρησκευτικό θεσμό να εκδίδει χρέος, αλλά η Εκκλησία της Αγγλίας έχει αναπτύξει μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα ιδιαιτέρως στη σφαίρα των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων. Οι επίτροποι της Εκκλησίας της Αγγλίας διαχειρίζονται για λογαριασμό της Εκκλησίας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 10 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 12,1 δισ. δολαρίων. Αλλοι επενδυτικοί βραχίονες της Εκκλησίας της Αγγλίας έχουν άλλωστε εκδώσει χρέος στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα το Συμβούλιο των Συντάξεων της Εκκλησίας, που έχει εκδώσει δύο ομόλογα συνολικής αξίας 159 εκατ. στερλινών. Σύμφωνα με το πλαίσιο χρηματοδότησης βιώσιμων προγραμμάτων της Εκκλησίας, τα έσοδα από αυτές τις εκδόσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων και κοινωνικών προγραμμάτων, όπως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για μέσα μεταφοράς με καθαρή ενέργεια, για πράσινα κτίρια αλλά και για προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους επιτρόπους, που ζήτησαν όμως να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τα κεφάλαια που θα αντλήσει με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία της Αγγλίας θα διατεθούν για κοινωνικά προγράμματα και για περιβαλλοντικά σχέδια. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας είχαν άλλωστε χθες επαφές με τους επενδυτές για να αποτιμήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς. Οι ίδιες πηγές που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν την εικονική, με ψηφιακά μέσα, συνάντηση με τους επενδυτές που διοργάνωσαν χθες οι Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co και Morgan Stanley.

Οι επίτροποι της Εκκλησίας διαχειρίζονται επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 12,1 δισ. δολαρίων.

Η εν λόγω έκδοση χρέους είναι πάντως ασυνήθιστη και υπό την αμιγώς οικονομική έννοια, καθώς αποφασίζεται σε μια στιγμή που άλλοι οργανισμοί ακυρώνουν ή αναβάλλουν τα σχέδιά τους για εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να αποφύγουν τη μεγάλη αστάθεια στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, φέτος εκδίδονται εταιρικά ομόλογα με περίπου τον μισό ρυθμό από εκείνον του περασμένου έτους. Οι επενδυτές είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν την Εκκλησία της Αγγλίας ως ασφαλή εκδίδουσα αρχή. Το κόστος του δανεισμού θα είναι πάντως αυξημένο και για την Εκκλησία, καθώς έχει αυξηθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή