Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση

Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση

Ανάμεικτη ήταν η χθεσινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου επικρατούσε ανησυχία από τη διπλή απειλή της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον αμετακίνητα υψηλό πληθωρισμό.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεικτη ήταν η χθεσινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου επικρατούσε ανησυχία από τη διπλή απειλή της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον αμετακίνητα υψηλό πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 0,54%, χάρις στον κλάδο της ενέργειας κυρίως, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,89% και ο CAC 40 στο Παρίσι με 0,40%, ενώ με απώλειες -0,31% έκλεισε ο DAX στην Φρανκφούρτη, με -0,05% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,17% στη Μαδρίτη ο IBEX. Η αμερικανική αγορά χθες ήταν κλειστή λόγω της αργίας της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το αμερικανικό νόμισμα και διαμορφώθηκε στα 1,0419 δολάρια, χωρίς σημαντικές μεταβολές. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων χθες εκτινάχθηκαν 15 μονάδες βάσης, στο 3,24% εν αναμονή της συνεδρίασης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Γκιουζέπε Κόντε, ώστε να αποκατασταθούν οι εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η διαφορά ανάμεσα στις ιταλικές και τις αντίστοιχες γερμανικές αποδόσεις διευρύνθηκε στις 1,91 ποσοστιαίες μονάδες.

Oι μετοχές και τα ομόλογα στις διεθνείς αγορές υπόκεινται σε καθεστώς μαζικών πωλήσεων και μάλιστα των χειρότερων των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών, διότι οι επενδυτές τρομοκρατούνται ενόψει μιας δυνητικής ύφεσης στις ΗΠΑ και πέραν αυτής. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός ελάχιστα περιθώρια κινήσεων αφήνει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πέραν του να τον ελέγξει πάραυτα. Ο τοξικός συνδυασμός είναι πρωτόγνωρος για τις αγορές, παραπέμποντας σε συνθήκες των τελών της δεκαετίας του 1970. «Οι αγορές αρχίζουν πλέον να ανησυχούν περισσότερο για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, παρά για θέματα ρευστότητας και πληθωρισμού απλώς», τονίζει ο Στέφεν Ινις, συνεταίρος της SPI Asset Management. «Αντιθέτως με τα όσα συνέβαιναν σε παλαιότερες περιόδους κάμψης, σήμερα ο πληθωρισμός είναι κατά πολύ υψηλότερος και η ανεργία κατά πολύ χαμηλότερη. Οι δυναμικές αυτές καθυστερούν την οποιαδήποτε μετριοπαθή κίνηση από μέρους των κεντρικών τραπεζών, παρά τη ραγδαία μετατόπιση των προσδοκιών για τα επιτόκια τις τελευταίες ημέρες».

Τέλος, στη Γηραιά Ηπειρο χθες οι μετοχές των ομίλων ενέργειας είχαν τις καλύτερες επιδόσεις διμήνου, ενώ το ηθικό των επενδυτών της Ευρωζώνης ήταν υποτονικό λίγες ημέρες μόνο πριν από την αναμενόμενη εκκίνηση από την ΕΚΤ της αύξησης των επιτοκίων. Το αργό Ν. Υόρκης, τέλος, ανήλθε 1,8% στα 110,39 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή