Επιδοματικές πολιτικές στηρίζουν την αύξηση της κατανάλωσης

Επιδοματικές πολιτικές στηρίζουν την αύξηση της κατανάλωσης

Mε ρυθμό 3,5%-4% αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ρυθμό 3,5%-4% αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και με δεδομένο ότι η δυναμική της οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, έστω και μειωμένη, λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Ν. Βέττα, ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 9%-9,6%, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η σπίθα που πυροδότησε τον πληθωρισμό, όμως αυτός βρήκε προσάναμμα για να γιγαντωθεί στην προηγούμενη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, που υπήρχαν ισχυρές ανισορροπίες. Παρουσιάζοντας τη νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, υπογράμμισε ότι:

• Φέτος οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης αναμένονται ισχυροί παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό.

• Μεσοπρόθεσμα γίνεται επιτακτική η ανάγκη αναστροφής των δίδυμων ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και εμπορικού ισοζυγίου, εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών τιμών ενέργειας και ευρύτερων διαταραχών στην παγκόσμια οικονομία.

Ανάπτυξη 3,5%-4% και πληθωρισμό μεταξύ 9% και 9,6% αναμένει για φέτος το ΙΟΒΕ.

• H αύξηση της κατανάλωσης, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, στηρίζεται εν μέρει σε πολιτικές επιδοτήσεων, προηγουμένως για τη στήριξη εισοδημάτων λόγω της πανδημίας και πλέον για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

• Η άνοδος της κατανάλωσης αναμένεται να μετριαστεί κατά το υπόλοιπο του έτους. Επίσης, σημαντικό μέρος της κατανάλωσης προκαλεί αυξημένες εισαγωγές. Για τη διατήρηση των ρυθμών μεγέθυνσης σε υψηλό επίπεδο είναι κρίσιμο να αυξάνονται συστηματικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

• Αυξανόμενο μέρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας επιτυγχάνει καλές εξαγωγικές επιδόσεις. Ταυτόχρονα, μεγαλύτερο μέρος του τομέα του τουρισμού στρέφεται στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής αξίας.

• Οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές. Αν και είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολιτικές προσαρμογής της ρύθμισης σε βασικές αγορές, είναι επείγον να υπάρξει υποστήριξη της παραγωγής, με απλούστευση διαδικασιών και κανόνων και μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων. Κρίσιμη σημασία έχει και η μεγάλη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας, όπως και η απόσταση από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια με το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή