Η ενεργειακή κρίση θα πάει λίγο πίσω την απολιγνιτοποίηση

Η ενεργειακή κρίση θα πάει λίγο πίσω την απολιγνιτοποίηση

Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν τα διασυνδεδεμένα συστήματα εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’70», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας χθες στον Economist, εκτιμώντας ότι η ευελιξία είναι η λέξη-«κλειδί» για την προώθηση της πράσινης μετάβασης. Οσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, ο ίδιος υπογράμμισε πως για λόγους ενεργειακής ασφάλειας θα πάει λίγο πίσω από τα αρχικά σχέδια, αλλά όχι παραπάνω από έναν-ενάμιση χρόνο.

Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔEΗ, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προσφορά φθηνής ενέργειας: την απανθρακοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της προμήθειας ηλεκτρισμού. Η διοίκηση της ΔEΗ, όπως είπε ο κ. Στάσσης, θα ανακοινώσει σε έναν χρόνο την αναθεώρησή του, που υπαγορεύτηκε από τις τρέχουσες συνθήκες. Η επιχείρηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο υδρογόνο, «θα πειραματιστούμε με το υδρογόνο τα επόμενα χρόνια για να προετοιμάσουμε το μέλλον», είπε ο κ. Στάσσης. Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν τον ερχόμενο χειμώνα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας και εφοδιασμού, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη «είναι λίγο καλύτερα, γιατί διαθέτει εναλλακτικές διαδρομές προμήθειας αερίου». Αναγνώρισε, ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη με τον περιορισμό των ροών του ρωσικού αερίου και υποστήριξε ότι στην περίπτωση που σταματήσει εντελώς η προμήθεια από τη Ρωσία, «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν τα διασυνδεδεμένα συστήματα». Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ίδιος είπε ότι θα χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οι βιομηχανικοί πελάτες, για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι οικιακοί καταναλωτές.

Τη σημασία της ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων και την ιστορική ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σε έναν στρατηγικό ενεργειακό κόμβο ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στο 26ο συνέδριο του Economist. Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε πιο πυκνά δίκτυα προκειμένου να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση και την ασφάλεια εφοδιασμού στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε και τόνισε ότι ο διαχειριστής ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και με επενδύσεις στα νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. «Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μια κρίσιμη περίοδο. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να χάσουμε τον κεντρικό στόχο, όπως επιτάσσει η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια, που δεν είναι άλλος από την πράσινη μετάβαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή