Ανέκαμψαν οι αγορές, υποχωρεί η τιμή πετρελαίου

Ανέκαμψαν οι αγορές, υποχωρεί η τιμή πετρελαίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες σημαντικά οι ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από ένα συνδυασμό ευοίωνων ειδήσεων που άλλαξαν το κλίμα μεταξύ επενδυτών: τα ενθαρρυντικά στοιχεία που εμφανίζουν τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας να αυξάνονται κατά 0,1% τον Μάιο και να αντιστρέφουν την πτώση του Απριλίου, ο τερματισμός της απεργίας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας που απειλούσε να μειώσει την παραγωγή υδρογονανθράκων και η απόφαση της Amazon να εξαγοράσει μερίδιο σε βραχίονα της Just Eat Taleaway.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 ανέκτησε τις απώλειες που είχε σημειώσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις και σημείωσε κέρδη 1,8%. Στο θετικό κλίμα της είδησης των βιομηχανικών παραγγελιών, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,56% και ο εξωστρεφής FTSE 100 του Λονδίνου με κέρδη 1,15% κατά την εντεινόμενη πολιτική κρίση στο Λονδίνο.

Εν μέσω των δεσμεύσεων της γαλλικής κυβέρνησης για πλήρη εθνικοποίηση της γαλλικής ενεργειακής Electricite de France, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 2,03%. Με κέρδη 1,04% έκλεισε τέλος και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Πτωτικά κινήθηκαν αντιθέτως οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η είδηση ότι διεκόπη η απεργία στις πετρελαϊκές της Νορβηγίας συνδυάστηκε με την εντεινόμενη ανησυχία για επικείμενη παγκόσμια ύφεση και συνεπακόλουθη πτώση της ζήτησης.

Ετσι αργά το βράδυ το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 95,70 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας περαιτέρω υποχώρηση 3,82%. Είχε ήδη υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά μετά τον Μάιο λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη διαφαινόμενη ύφεση. Την εντεινόμενη ανησυχία αντανακλούν άλλωστε και οι αποδόσεις των διετών και των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, καθώς τις χωρίζει πολύ μικρή διαφορά.

Κέρδη 1,8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600.

Ιστορικά κάθε φορά όταν οι αποδόσεις του μακροπρόθεσμου αμερικανικού χρέους είναι χαμηλότερες από εκείνες του βραχυπρόθεσμου, συνήθως ακολουθεί ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Συνεχίζεται, άλλωστε, η υποχώρηση των περισσότερων εμπορευμάτων, με τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων να παραμένουν σε πτωτική πορεία εξαιτίας της ανησυχίας για επικείμενη παγκόσμια ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή