Ακίνητα: Στροφή σε μεγαλύτερες κατοικίες λόγω αύξησης της τηλεργασίας

Ακίνητα: Στροφή σε μεγαλύτερες κατοικίες λόγω αύξησης της τηλεργασίας

Σε σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ζήτησης στην αγορά κατοικίας εξελίσσεται η ανάδυση της τηλεργασίας και η διατήρησή της στην καθημερινότητα πολλών εργαζομένων ακόμα και μετά την υποχώρηση της πανδημίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ζήτησης στην αγορά κατοικίας εξελίσσεται η ανάδυση της τηλεργασίας και η διατήρησή της στην καθημερινότητα πολλών εργαζομένων ακόμα και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, οι μισθωτοί στην Ελλάδα που εργάζονται από το σπίτι ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης ανήλθαν σε 14,8% το 2021, από 10,4% το 2020 και μόλις 5,2% το 2019. Εχουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με πριν από την πανδημία. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη ξεπερνάει το 26% το 2021, από 22,4% το 2020 και 15,1% το 2019, με την Ελλάδα να έχει διαχρονικά χαμηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα στην Ευρώπης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 2021 από το 14,8% των μισθωτών που δούλευαν σε καθεστώς τηλεργασίας, το 8,2% δήλωσε ότι «μερικές φορές» εργαζόταν από το σπίτι, ενώ το 6,6% ότι βρισκόταν «συνήθως» σε τηλεργασία.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, «αυτή η διαχρονική αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας οδηγεί και σε αλλαγή στις προτιμήσεις στέγασης, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και την περίοδο μετά, αντανακλώντας πιθανώς την επιθυμία για περισσότερο χώρο σε συνδυασμό με μειωμένη ανάγκη για μετακινήσεις. Οι πιθανές αλλαγές στις προτιμήσεις των νοικοκυριών προς την αναζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών, για τη διευκόλυνση της τηλεργασίας, αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της ζήτησης για κατοικίες, αποτελώντας παράγοντα ανόδου των τιμών στο μέλλον».

Το 2021 οι κατοικίες επιφάνειας από 101 έως 150 τ.μ. κατέγραψαν την υψηλότερη ζήτηση.

Ηδη, πάντως, η τάση αυτή έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των πωλήσεων κατοικιών, που πραγματοποιήθηκαν από το πανελλαδικό δίκτυο μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ελλάς, το 2021 οι κατοικίες επιφάνειας από 101 έως 150 τ.μ. κατέγραψαν την υψηλότερη ζήτηση, αποτελώντας τη δημοφιλέστερη κατηγορία, με μερίδιο 26% του συνόλου των συναλλαγών. Η αμέσως επόμενη πιο δημοφιλής κατηγορία αφορούσε κατοικίες επιφάνειας από 76 έως 100 τ.μ., με το 21% του συνόλου των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν. Επιπλέον 16% των αγοραπωλησιών αφορούσε κατοικίες επιφάνειας άνω των 151 τ.μ., γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, καθώς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας η εν λόγω κατηγορία δεν συγκέντρωνε μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 4%. Ουσιαστικά δηλαδή πάνω από το 60% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα τουλάχιστον δύο υπνοδωματίων.

Οπως επισημαίνει η Alpha Bank, η τηλεργασία –αν και παραδοσιακά στο παρελθόν ήταν συχνότερη σε στελέχη επιχειρήσεων υψηλής εξειδίκευσης– κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης διευρύνθηκε σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η τηλεργασία δύναται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη μείωση του κόστους των μετακινήσεων και της κατανάλωσης ενέργειας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά και εξ αυτού διευρύνει τον ελεύθερο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή