Το The Hellenic Initiative έκλεισε 10 χρόνια ζωής

Το The Hellenic Initiative έκλεισε 10 χρόνια ζωής

Ηταν πριν από σχεδόν 10 χρόνια όταν έφτασα στην Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον και μια ομάδα φίλων, και όλοι ενώσαμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό σκοπό. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση και την εξουσία κατείχε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πριν από σχεδόν 10 χρόνια όταν έφτασα στην Αθήνα μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον και μια ομάδα φίλων, και όλοι ενώσαμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό σκοπό. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση και την εξουσία κατείχε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Η ελληνική κοινωνία ήταν ιδιαίτερα πολωμένη και διακυβεύονταν πολλά. Η Ελλάδα φιγουράριζε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σ’ όλο τον κόσμο και όλοι ρωτούσαν για το μέλλον αυτής της χώρας.

Τότε, βρισκόμουν στην Dow Chemicals, μια εταιρεία στην οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω για περισσότερα από 40 χρόνια, από τα οποία 14 ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. Η Ελλάδα έμοιαζε με ένα προβληματικό κράτος, τουλάχιστον εξωτερικά, το οποίο όμως είχε μια σημαντική ευκαιρία για αλλαγή. Δεν μπορώ ποτέ να είμαι αδιάφορος και ουδέτερος, όταν πρόκειται γι’ αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της. Ως Ελληνοαυστραλός δεύτερης γενιάς, η Ελλάδα βρίσκεται 12.000 χιλιόμετρα μακριά μου – κι όμως, ποτέ δεν την ένιωσα έτσι. Ο λόγος για εμένα ήταν απλός: όλοι όσοι φύγαμε από την Ελλάδα, την «κουβαλούσαμε» πάντα μέσα μας.

Ηταν πριν από 10 χρόνια σαν σήμερα, λοιπόν, που μαζί με τον καλό μου φίλο και συνιδρυτή, George Stamas, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το The Hellenic Initiative. Η αποστολή μας είναι απλή, αλλά ουσιαστική: να ενώσουμε τη Διασπορά σε όλο τον κόσμο και τις κοινότητες των φιλελλήνων, για να στηρίξουμε την Ελλάδα. Οι στόχοι ήταν –και παραμένουν– η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η επιχειρηματικότητα, η καθοδήγηση και η ανακούφιση από την κρίση. Οταν μεταφέραμε αυτό το όραμά μας στους συντρόφους μας, τα ηγετικά στελέχη της ελληνικής Διασποράς απάντησαν με ένα μεγάλο «ναι» και έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας.

Βρήκαμε ενθάρρυνση, πήραμε χρήσιμα μαθήματα και μάθαμε βέλτιστες πρακτικές από τους Ισραηλινούς, Ιρλανδούς και Αρμένιους αδελφούς και αδελφές μας, που έκαναν τόσο πολλά επί πάρα πολλά χρόνια για τις δικές τους χώρες. Υπήρχε όμως ένας κοινός παρονομαστής. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες της Διασποράς συστάθηκε έπειτα από μια τραυματική εμπειρία. Η δική μας τραυματική εμπειρία ήταν τα πρωτοσέλιδα του 2012. Κι η προσπάθειά μας ήταν να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για αλλαγή.

Αυτό που ξεκινήσαμε στη Νέα Υόρκη το 2012, έχει πλέον γραφεία και δραστηριότητα σε τρεις ηπείρους. Στην αρχική ομάδα των 40 μελών του Δ.Σ., μόνο το 2021 είχαν προστεθεί σχεδόν 5.000 δωρητές από 47 διαφορετικές χώρες.

Η πρώτη δωρεά του The Hellenic Initiative δόθηκε το 2012 και σήμερα έχουμε να επιδείξουμε πάνω από 220 δωρεές. Τα κεφάλαια που έχουμε δωρίσει μεταφράζονται σε σχεδόν 20 εκατ. δολάρια άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Για να αντιμετωπίσουμε το brain drain στην Ελλάδα, εγκαινιάσαμε με την υποστήριξη της Coca-Cola το πρόγραμμα «ReGeneration», το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέους και νέες πτυχιούχους στη χώρα, το οποίο έχει δημιουργήσει έως τώρα περισσότερες από 2.700 θέσεις εργασίας, σε κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η πρώτη δωρεά του The Hellenic Initiative δόθηκε το 2012 και σήμερα έχουμε να επιδείξουμε πάνω από 220 δωρεές.

Οταν οι φίλοι μου από το Καστελλόριζο με κάλεσαν το 2015 για να συζητήσουμε την προσφυγική κρίση, το The Hellenic Initiative έγινε ο πρώτος οργανισμός που στήριξε τη «METAδραση», ώστε να λειτουργήσει την πρώτη στέγη για ασυνόδευτους ανηλίκους στη Λέσβο. Συνεργαστήκαμε με οργανισμούς όπως η ΕΛΠΙΔΑ, τα Χωριά SOS και το Μαζί για το Παιδί υποστηρίζοντας χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, τις ελλείψεις τροφίμων και την κακοποίηση.

Δέκα χρόνια μετά την εντυπωσιακή αυτή επίσκεψη, πάρα πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Διαβάζω πλέον για την Ελλάδα 2.0 και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Πριν από δέκα χρόνια, οι νέοι εγκατέλειπαν την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή αλλού. Σήμερα, οι ψηφιακοί νομάδες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ελλήνων της Διασποράς, μετατρέπουν την Ελλάδα στη νέα Μέκκα για όλους εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τη δουλειά τους με έναν απαράμιλλο τρόπο ζωής. Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις προσπάθειές του να γυρίσει αυτή η χώρα σελίδα και για τη βούλησή του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τα δέκα τελευταία χρόνια, το The Hellenic Initiative εξελίχθηκε. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια έκκληση προς τη Διασπορά να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, έχει πλέον γίνει ο μεγαλύτερος οργανισμός Διασποράς στον κόσμο. Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της αποστολής μας, αυτή την πρώτη δεκαετία, γίναμε επίσης η γέφυρα που συνδέει τη Διασπορά με την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι το The Hellenic Initiative έχει αφήσει αυτά τα δέκα χρόνια στην Ελλάδα, τη χώρα που αγαπάμε, ισχυρό αποτύπωμα υποστηρίζοντας τους πολίτες της στην πορεία τους προς ένα καλύτερο αύριο, για αυτούς και για τα παιδιά τους. Οι επιχειρηματίες συχνά μετρούν την επιτυχία στη διάρκεια ενός χρόνου ή ακόμα και ενός τριμήνου. Τέτοιου είδους δράσεις όμως απαιτούν ολόκληρες γενιές.

Ετσι, φτάνουμε στο σήμερα όπου μερικές από τις πολλά υποσχόμενες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες ετοιμάζονται να αδράξουν την ευκαιρία και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε επενδυτές από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο στο The Hellenic Initiative’s (THI) Venture Fair, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στην Αθήνα. Το 6ο ετήσιο Venture Fair αποτελεί τον πυρήνα των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του ATHINA2022, στη διάρκεια του οποίου θα εορτασθεί η 10η επέτειος του The Hellenic Initiative, με την παρουσία των πιο δυναμικών εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανισμών της Ελλάδας.

* O κ. Αντριου Λιβέρης είναι ο πρόεδρος του The Hellenic Initiative, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Company.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή