Σκρέκας: Σχέδιο τριών σημείων, αν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σκρέκας: Σχέδιο τριών σημείων, αν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Επάρκεια και προσιτές τιμές οι άξονες στο εθνικό σχέδιο παρέμβασης για το φυσικό αέριο και την ενέργεια γενικότερα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο άξονες, της επάρκειας και των προσιτών τιμών, έχει δομηθεί το εθνικό σχέδιο παρέμβασης για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, καθώς είναι έντονοι οι φόβοι ότι θα είναι μόνιμη η διακοπή για τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα εξής:

  1. Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
  2. Περισσότερο LNG θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
  3. Χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Νωρίτερα, θέτοντας τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Το πρώτο σενάριο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Για το ηλεκτρικό ρεύμα

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε για ποιο λόγο μετατέθηκε προς τα τέλη του Ιουλίου η ημερομηνία καθορισμού των τιμολογίων ρεύματος από τις εταιρείες ενέργειας.

Όπως είπε, έπρεπε να συνυπολογιστεί η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του Nord Stream 1. 

«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη, αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή