Πιο κοντά στην ύφεση η Ευρωζώνη

Πιο κοντά στην ύφεση η Ευρωζώνη

O κίνδυνος να εμφανιστεί ύφεση στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αυξάνεται, καθώς οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις στις προμήθειες φυσικού αερίου ενισχύονται και ο δείκτης του πληθωρισμού διατηρείται σε επίπεδα-ρεκόρ...

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κίνδυνος να εμφανιστεί ύφεση στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αυξάνεται, καθώς οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις στις προμήθειες φυσικού αερίου ενισχύονται και ο δείκτης του πληθωρισμού διατηρείται σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα, την οποία διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η γερμανική οικονομία ήδη δείχνει να ανακόπτει ταχύτητα.

Συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα την οποία είχε εκπονήσει το πρακτορείο, οι πιθανότητες να εμφανίσει συρρίκνωση η οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί από το 30% στο 45% σήμερα, ενώ είχαν διαμορφωθεί στο 20% πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και μία από τις περισσότερο εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει περιστολή της οικονομικής της παραγωγής, παρά το αντίθετο. «Λαμβάνουμε ως υπόθεση εργασίας μία ύφεση εξαιτίας του ήδη επιβληθέντος εμπάργκο στο πετρέλαιο και τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών στη βιομηχανία», επισημαίνει ο αναλυτής στρατηγικής της Rabobank, Ερικ-Γιαν βαν Χαρν. «Η γερμανική οικονομία ήδη φαίνεται να ανακόπτει ταχύτητα και η γενικότερη τάση της είναι καθοδική», σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank. Το αυξημένο κόστος διαβίωσης επιφέρει ολοένα και σοβαρότερες συνέπειες τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά, καθώς εξέρχονται από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, οι μειωμένες παραδόσεις σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία συνιστούν απειλή ως προς τις προμήθειες σε καύσιμα κατά τη διάρκεια των μηνών του χειμώνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού αναθεωρήθηκαν συγκριτικά με τα προηγούμενα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή ακόμα αναμένεται να επιβραδυνθεί και να προσεγγίσει σταδιακά τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2% το 2024. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παραμένουν σταθεροί στην εκτίμησή τους ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο του κατά το τρέχον τρίμηνο. Η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 0,75% έως την εκπνοή του έτους και στο 1,25% στη συνεδρίαση του Μαρτίου του 2023. Σε προηγούμενη πρόβλεψη αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούσαν πως θα ανέλθει σε αυτά τα επίπεδα του 1,25% μόλις τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης «υπάρχει το ενδεχόμενο να περιέλθουν σε μια ήπια κατάσταση ύφεσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», όπως υπογραμμίζουν οικονομολόγοι υπό την εποπτεία του Τζέιμς Ρόσιτερ στον χρηματιστηριακό οίκο TD Securities.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή