Νέα επενδυτική πλατφόρμα για ακίνητα από τη νεοφυή εταιρεία Protio

Νέα επενδυτική πλατφόρμα για ακίνητα από τη νεοφυή εταιρεία Protio

Τη φιλοξενία ενός χαρτοφυλακίου άνω των 1.000 ακινήτων εντός του επόμενου 12μήνου δρομολογεί η διοίκηση της Protio, μέσω της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φιλοξενία ενός χαρτοφυλακίου άνω των 1.000 ακινήτων εντός του επόμενου 12μήνου δρομολογεί η διοίκηση της Protio, μέσω της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει. Η νεοφυής εταιρεία απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πωλήσουν το ακίνητό τους και σε επενδυτές/αγοραστές που ενδιαφέρονται για τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή του, μέσω της εκμίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί ως μεσολαβητής παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και του πιθανού προσδοκώμενου ενοικίου μέχρι την ενεργειακή του αναβάθμιση και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων, ώστε να είναι πιο λειτουργικοί και αξιοποιήσιμοι για τους μελλοντικούς του χρήστες.

«Θέλουμε να δώσουμε ζωή σε νέα διαμερίσματα και να αυξήσουμε το διαθέσιμο απόθεμα των προς ενοικίαση κατοικιών, που να προσφέρουν όμως και υψηλή ενεργειακή απόδοση», αναφέρει στην «Κ» ο ιδρυτής της εταιρείας, Αντώνης Φιοράκης. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία στοχεύει στην εξασφάλιση ακινήτων μεγάλης ηλικίας, φέρνοντας σε επαφή (μέσω της πλατφόρμας της) τον πωλητή και τον επενδυτή. Εφόσον ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, η εταιρεία προχωράει στην αναβάθμιση του ακινήτου και στη συνέχεια στην εκμίσθωσή του, σε συνεργασία με τον επενδυτή. Μετά την ενοικίαση η Protio διαχειρίζεται το διαμέρισμα και εξασφαλίζει την ενοικίαση και το εισόδημα του επενδυτή για τον πρώτο χρόνο.

Η εταιρεία συγκέντρωσε ποσό 2 εκατ. ευρώ στον αρχικό γύρο χρηματοδότησης.

Ο πωλητής καταβάλλει στην εταιρεία ένα εφάπαξ τίμημα 1.500 ευρώ για την αποκλειστική διάθεση του ακινήτου του (εφόσον ολοκληρωθεί η πώλησή του), ενώ ο επενδυτής καταβάλλει ένα ελάχιστο ποσό 5.000 ευρώ, ή το 8,7% της τιμής αγοράς του εκάστοτε ακινήτου, όταν αυτή ξεπερνάει τις 58.000 ευρώ. Η εξασφάλιση των ακινήτων, των ενοικιαστών, αλλά και των επενδυτών γίνεται και μέσω των 316 μεσιτικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία. Η Protio επιχειρεί να απευθυνθεί σε ένα κοινό ενοικιαστών, όπως μια μέση, νέα ελληνική οικογένεια που αναζητά ένα ποιοτικό ακίνητο, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ή ακόμα και σε εταιρείες, όπως η Blueground, η οποία μισθώνει ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια υπεκμισθώνει σε πελάτες της, όπως π.χ. στελέχη επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Φιοράκη, «προς το παρόν κινούμαστε αποκλειστικά στην Αθήνα και ιδίως στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει μεγάλο απόθεμα διαμερισμάτων μεγάλης ηλικίας. Μελλοντικά, σχεδιάζουμε να μετακινηθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό». Η εταιρεία συγκέντρωσε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ από τον αρχικό γύρο χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας κεφάλαια από εταιρείες, όπως η Neogen Capital, ενώ μεταξύ των επενδυτών περιλαμβάνονται ο κ. Λαρς Ράσμουσεν, επενδυτικός «άγγελος» και συνιδρυτής της Google Maps, τα επενδυτικά κεφάλαια της Genesis Ventures και η επενδυτική πλατφόρμα SeedBlink.

Σε αυτό το στάδιο, η εταιρεία επιχειρεί να προσελκύσει ανθρώπους που διαθέτουν ρευστότητα και επιθυμούν να τοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευση. Μελλοντικά όμως, η εταιρεία επιθυμεί να είναι σε θέση να απευθυνθεί και σε θεσμικούς επενδυτές, όπως οι ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), καθώς τα ακίνητα που θα διαθέτει μέσω της επενδυτικής της πλατφόρμας θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν αναφέρεται στο μοντέλο που προτείνει η Protio στην αγορά, ο κ. Φιοράκης κάνει λόγο για «Rebuild-to-Rent», δηλαδή «ανακατασκευή προς ενοικίαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή