Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω έντονων ανησυχιών για τις ελλείψεις σε προμήθειες ενέργειας στη Γηραιά Ηπειρο και τη νέα έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα, παράγοντες οι οποίοι έκαναν τους επενδυτές να αναλαμβάνουν μειωμένο ρίσκο. Παράλληλα επανέφεραν τον προβληματισμό για ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίασή του με πτώση 0,50%, διακόπτοντας μια επί τριήμερο πορεία κερδών. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι Dow Jones και S&P 500 είχαν επίσης καθοδική πορεία με -0,19% και -0,81% αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -1,40%, με -0,61% στο Παρίσι ο CAC 40, με -0,95% στο Μιλάνο ο FTSE MIB, με -0,43% στη Μαδρίτη ο IBEX, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος. Χθες στον Νord Stream 1, τον μεγαλύτερο μεμονωμένο αγωγό, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ξεκίνησαν καθιερωμένες εργασίες συντήρησης επί δεκαήμερο, οπότε οι ροές διακόπτονται. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι διεθνείς αγορές και οι επιχειρήσεις διερωτώνται μήπως η κατάσταση αυτή μονιμοποιηθεί, ακόμα και μετά τη συντήρηση, εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας και της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

Προβληματισμός για ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν παρουσία στην κινεζική αγορά, είχαν κάμψη κατά 2,8% και αυτή ήταν και η μεγαλύτερη απώλεια χθες ανάμεσα στους κλαδικούς δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη στη Φρανκφούρτη. Κατά 1,9% είχαν πτώση οι μετοχές των ομίλων εξόρυξης, διότι οι τιμές μεταλλευμάτων και μετάλλων υποχώρησαν λόγω ανησυχιών ότι ο διογκούμενος αριθμός μολύνσεων στη Σαγκάη θα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα. Οι επενδυτές προβληματίζονται με τις επιπτώσεις συνολικά στο εύρος των βιομηχανιών, τόνισε η Σουζάνα Στρίτερ, προϊσταμένη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στη Hargreaves Lansdown. Προσέθεσε, δε, ότι εάν επιβληθούν μέτρα επείγουσας ανάγκης με δελτίο στη διανομή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτό θα πλήξει πραγματικά την ανάπτυξη, ειδικά σε όσες οικονομίες εξαρτώνται από τη ρωσική τροφοδοσία. Μια πλήρης διακοπή του Nords Stream 1 θα διατηρούσε για μεγαλύτερο διάστημα υψηλά τις τιμές αερίου, πιέζοντας περισσότερο την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ οι επενδυτές αναμένουν αύριο Τετάρτη τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ για ενδείξεις αναφορικά με τις αντίστοιχες κινήσεις της Fed. Τέλος, το αργό Ν. Υόρκης χθες είχε πτώση 1,02% στα 102,72 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή