Ηλεκτρικές συσκευές: Πλαφόν στο κέρδος ενόψει της επιδότησης

Ηλεκτρικές συσκευές: Πλαφόν στο κέρδος ενόψει της επιδότησης

Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ο στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η επιδότηση που λαμβάνουν τα νοικοκυριά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και σε προσπάθεια ορισμένων επιχειρήσεων να καρπωθούν τμήμα της επιδότησης μέσω διόγκωσης των τελικών τιμών αγοράς. Αυτό αυτόματα θα καθιστούσε το πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας αναποτελεσματικό. Από την άλλη, κύκλοι αλυσίδων λιανεμπορίου αναφέρουν πως η τροπολογία είχε προαναγγελθεί, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό έχει προκαλέσει στην αγορά μια αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι αρκετοί καταναλωτές αναμένουν την επιχορήγηση για την απόκτηση της νέας συσκευής.

Πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ σε όποιον παραβιάζει το όριο.

Βάσει της ρύθμισης, για τα προϊόντα του προγράμματος (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες) απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος το οποίο: α) πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και β) έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού της ως άνω απόφασης, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης.12.2021. Σε όποιον παραβιάζει τις απαγορεύσεις προβλέπεται «τσουχτερό» πρόστιμο, το οποίο φθάνει έως το 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα επιβάλλονται α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον, β) πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ. Επίσης, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλεται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της. Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε συσκευές που έχουν πιο προηγμένη τεχνολογία, κυκλοφορούν στην αγορά τους τελευταίους 6 μήνες και είναι μικρότερης διαθεσιμότητας. Σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών (ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτικά έλαια), κύκλοι του ΥΠΑΝ διευκρινίζουν ότι πρόκειται για διάταξη που ήδη υπήρχε και είχε μάλιστα εφαρμοστεί στην περίπτωση της επιβολή πλαφόν στην τιμή του PCR και των rapid tests. Ωστόσο εκτιμούν πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικών συσκευών ή στα τρόφιμα κ.λπ. είναι λανθασμένη, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στην αγορά τεχνητές ελλείψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή