Αλμα ενοικίων στις ΗΠΑ, βουτιά αγοραπωλησιών σε κατοικίες

Αλμα ενοικίων στις ΗΠΑ, βουτιά αγοραπωλησιών σε κατοικίες

Οι συνέπειες για τον κλάδο των ακινήτων από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Federal Reserve αυξάνει επιθετικά το κόστος του δανεισμού για να ανακόψει τον πληθωρισμό, αλλά πολύ προτού το επιτύχει αυξάνει την πίεση στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, ενώ αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές κατοικιών που βλέπουν τα επιτόκια των συγκεκριμένων δανείων να αυξάνονται ξαφνικά, οδηγώντας τις δόσεις σε απαγορευτικά επίπεδα. Ετσι, πολλοί επίδοξοι αγοραστές αναγκάζονται να αναβάλουν επ’ αόριστον τα σχέδιά τους και να παραμείνουν ενοικιαστές. Και το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας και μαζί της να αυξάνονται περαιτέρω τα ήδη ιλιγγιώδη ενοίκια. Το ύψος των ενοικίων, όμως, αποτελεί και έναν από τους μοχλούς που επιταχύνουν τον πληθωρισμό.

Εκτός από όσους έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ένα σπίτι άμεσα με μετρητά, η αγορά ενός σπιτιού σήμερα είναι πολύ έως απαγορευτικά ακριβή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Από τον Δεκέμβριο, οπότε άρχισε η Fed να ανακαλεί την άκρως επεκτατική νομισματική πολιτική των προηγούμενων ετών για να ανακόψει τον πληθωρισμό, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν πάρει την ανιούσα. Η άνοδος έχει επιταχυνθεί από τον Μάρτιο, οπότε άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια η Fed από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και το σχέδιό της είναι να τα φθάσει περίπου στο 3,5% προς το τέλος του έτους. Ετσι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και φθάνουν περίπου στο 6%, καταγράφοντας, έτσι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το άλμα που συνεπάγεται η συγκεκριμένη εξέλιξη για το ύψος της δόσης ενός στεγαστικού είναι το εξής: τον Ιανουάριο η δόση ενός δανείου για την αγορά μιας κατοικίας αξίας 500.000 δολαρίων ανερχόταν σε 2.100 δολ. τον μήνα. Σήμερα για το ίδιο δάνειο ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει δόση 2.900 δολ. τον μήνα.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί κατά 20% το διάστημα από τον Μάιο του περασμένου έτους μέχρι τον Μάιο του 2022.

Γίνεται, έτσι, απρόσιτο το κόστος αγοράς μιας κατοικίας, με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί κατά 20% στο διάστημα από τον Μάιο του περασμένου έτους μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος. Η ζήτηση για αγορά κατοικίας παρουσιάζει ήδη σημάδια κάμψης. Τον Ιούνιο οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια ήταν μειωμένες κατά 24% και οι πωλήσεις μειωμένες κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αγοράς κατοικίας Redfin, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2020. Μαζί της μειώνεται και η οικοδομική δραστηριότητα, με τις κατασκευές νέων κατοικιών να έχουν καταγράψει πτώση 14,4% τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις κατασκευές κτιρίων με διαμερίσματα. Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας οδηγεί και πάλι σε αύξηση των ενοικίων.

Από την αρχή της πανδημίας και με τα νέα ήθη της τηλεργασίας σημειώνεται μια πυρετώδεις κούρσα ανόδου των ενοικίων. Στην αρχή υποχώρησαν κάπως σε μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, επειδή έφυγαν για τον τόπο καταγωγής τους ορισμένοι ενοικιαστές και αυξήθηκαν τα κενά διαμερίσματα. Τότε έκλεισαν συμβόλαια με χαμηλά ενοίκια, έγιναν διευκολύνσεις, έγινε ακόμη ανεκτό το να παραμείνουν κάποιοι ενοικιαστές για ένα διάστημα χωρίς να πληρώσουν. Σύντομα, όμως, όλα αυτά εξαφανίστηκαν και τα ενοίκια στη Νέα Υόρκη εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα πολύ πάνω από εκείνα του 2019. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως, για παράδειγμα, το Μαϊάμι, δεν υπήρξε ποτέ υποχώρηση των ενοικίων. Γενικότερα η άνοδος συνεχίζεται χωρίς διακοπή και στη διάρκεια του 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία καταγραφής διαμερισμάτων Apartment List, από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Ιουνίου τα ενοίκια στα νέα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 14,1%. Η αύξηση αυτή είναι κάπως μικρότερη από το 17,5% που κατεγράφη το περασμένο έτος, αλλά παραμένει εξαιρετικά υψηλή δεδομένου ότι προ πανδημίας μια αναμενόμενη και αποδεκτή αύξηση ήταν της τάξης του 2% έως 3%. Και όλα δείχνουν πως τα ενοίκια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν καθώς η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων αυξάνεται και η οικοδομική δραστηριότητα δεν την ακολουθεί. Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ το ποσοστό των κενών κατοικιών είναι κάτω του 5% επί του συνόλου, και σύμφωνα με τη RentCafe, που παρακολουθεί την αγορά ενοικίων, αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 12 υποψήφιους ενοικιαστές να ανταγωνίζονται για ένα κενό διαμέρισμα. Αναπόφευκτη είναι και η διαστημική εκτόξευση των ενοικίων. Στο Μανχάταν ένα μέσο ενοίκιο έφθασε τον Μάιο στο ιλιγγιώδες ύψος των 4.000 δολ., σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Douglas Elliman. Οι οικονομολόγοι προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο των ενοικίων για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Οπως τονίζουν, όταν οι ιδιοκτήτες πιέζουν τους ενοικιαστές να δώσουν όσα μπορούν να διαθέσουν, κάποιοι θα καταβάλουν διπλά ή και τριπλά ενοίκια. Και βέβαια οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed δεν πρόκειται να σταματήσουν την άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή