Αεροδρόμια: Πλαφόν στους επιβάτες βάζει το Χίθροου λόγω του χάους

Αεροδρόμια: Πλαφόν στους επιβάτες βάζει το Χίθροου λόγω του χάους

Μέχρι 100.000 άτομα θα μπορούν να αναχωρούν ημερησίως έως τις 11 Σεπτεμβρίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπο με συνθήκες διαρκών ακυρώσεων και καθυστερήσεων και συνεχούς συμφόρησης, το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο επιβάλλει ανώτατο όριο στην καθημερινή κίνηση των επιβατών του και σε ορίζοντα δύο μηνών, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην τεράστια ζήτηση για μετακινήσεις, η οποία παρουσιάστηκε μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας και κατέλαβε εξαπίνης όσους καλούνται να τη διαχειριστούν. Το λονδρέζικο αεροδρόμιο, το οποίο είναι και το πιο πολυσύχναστο στο Ηνωμένες Βασίλειο και από τα πιο κομβικά στη Γηραιά Ηπειρο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα το χάος. Αξίζει να επισημανθεί, όπως αναφέρουν αναλυτές, ότι αν και ο κλάδος των αερομεταφορών και εκείνος των ταξιδίων και του τουρισμού δέχθηκε από τα δραστικότερα πλήγματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ανέμενε την ανάκαμψη, η εκτίναξη της ζήτησης και η λαχτάρα των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά μετά τον εγκλεισμό προκάλεσαν μη ελεγχόμενες καταστάσεις – ειδικά εφόσον λόγω της πανδημίας το προσωπικό των ανωτέρω εταιρειών είχε μειωθεί δραστικά, δεν αντικαταστάθηκε εγκαίρως, αλλά ούτε και επαρκώς, και σήμερα πολλοί από τους εργαζομένους, ειδικότερα οι πιλότοι, απεργούν, αιτούμενοι καλύτερες αμοιβές.

Η βρετανική British Airways δήλωσε πως θα ακυρώσει μια σειρά από πτήσεις της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το βρετανικό αεροδρόμιο θα περιορίσει την επιβατική του κίνηση σε 100.000 άτομα καθημερινά έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ζητώντας από τις επιμέρους αεροπορικές εταιρείες, που προσγειώνονται και απογειώνονται σε αυτό να σταματήσουν την πώληση εισιτηρίων το καλοκαίρι. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι το αεροδρόμιο θα χρειαστεί να εξυπηρετεί έως και 104.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όπως ανέφερε σχετικώς η διοίκηση του Χίθροου. Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια του γεγονότος ότι η στελέχωση του τμήματος με το προσωπικό εδάφους δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, όπως τόνισε το αεροδρόμιο. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει με νέες προσλήψεις να προσπαθεί να αναπληρώσει το εργατικό δυναμικό του.

Αεροδρόμια: Πλαφόν στους επιβάτες βάζει το Χίθροου λόγω του χάους-1
Βασικές λειτουργίες, όπως οι υπηρεσίες εδάφους για τον έλεγχο των αποσκευών όσων μετακινούνται, δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα τις τεράστιες… ουρές αποσκευών και τις μεγάλες καθυστερήσεις. [REUTERS]

Ορισμένες βασικές λειτουργίες, όπως οι υπηρεσίες εδάφους για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αποσκευών όσων μετακινούνται, δεν διαθέτουν ακόμα επαρκείς ανθρωπίνους πόρους. Το Χίθροου έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, διότι η έκρηξη των κρατήσεων αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση του χρόνου, συμβαίνει ενώ έχει σημειωθεί μαζική αποχώρηση υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ανταποκριθεί στο αίτημα του Χίθροου, μεταξύ των οποίων η βρετανική British Airways, η οποία δήλωσε πως θα ακυρώσει μια σειρά από πτήσεις της κατά τη διάρκεια του θέρους. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τις πτήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των επιβατών στο Χίθροου αυτό το καλοκαίρι και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη τους στο ότι όλοι όσοι ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου θα κάνουν ένα ασφαλές και αξιόπιστο ταξίδι και θα φθάσουν στον προορισμό τους με τις αποσκευές τους», δήλωσε ο Τζον Χόλαντ-Κέι, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου. «Αυτό σημαίνει πως ορισμένα καλοκαιρινά ταξίδια θα μεταφερθούν άλλη μέρα, σε άλλο αεροδρόμιο ή και θα ακυρωθούν, και ζητούμε συγγνώμη από όσους επηρεάζονται», πρόσθεσε. Αντίστοιχα, το κομβικό αεροδρόμιο του Σίπχολ στο Αμστερνταμ έχει λάβει παρόμοια μέτρα, αναγκάζοντας τον ολλανδικό αερομεταφορέα KLM να περιορίσει τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή