Φόρος κληρονομιάς: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Φόρος κληρονομιάς: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς. Μετά τις πλατφόρμες για τις γονικές παροχές και τις δωρεές καθώς και τις αγοραπωλησίες ακινήτων, η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή την πλατφόρμα για τις δηλώσεις κληρονομιών.

Μέσω της πλατφόρμας οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις ΔΟΥ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Oι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στις ΔΟΥ.

Οι δηλώσεις κληρονομιών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις εφορίες.

Οι κληρονομιές σήμερα φορολογούνται με χαμηλότερα αφορολόγητα όρια σε σχέση με τις γονικές παροχές και τις δωρεές. Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις δεν αφορούν όσους κληρονομούν πρώτη κατοικία. Και αυτό καθώς το αφορολόγητο όριο παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Σημειώνεται ότι όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιάς κληρονομιαίας περιουσίας με αξία μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο.

Σημειώνεται ότι η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ (πλην της πρώτης κατοικίας) είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και άνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, για το ποσό από 300.000 ευρώ και μέχρι 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Ισχύει, δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (ύστερα από πέντε έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή