Εξάμηνη παράταση ζητεί η doValue από τον «Ηρακλή»

Εξάμηνη παράταση ζητεί η doValue από τον «Ηρακλή»

Για τους στόχους των εισπράξεων από την τιτλοποίηση Cairo των 7 δισ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για χορήγηση 6μηνης παράτασης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων υπέβαλε η doValue, ανοίγοντας το «παράθυρο» για την ενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας που δίνει ο νόμος του «Ηρακλή». Το αίτημα αφορά την τιτλοποίηση Cairo και η δυνατότητα παράτασης που προβλέπεται από τον νόμο παρέχεται κάτω από έκτακτες συνθήκες, που σύμφωνα με την εταιρεία στοιχειοθετούνται μετά το ξέσπασμα της γεωπολιτικής κρίσης που εκτόξευσε τον πληθωρισμό, αλλά και τις αρρυθμίες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από το 2020.

Το χαρτοφυλάκιο Cairo που τιτλοποίησε η Eurobank τον Ιούνιο του 2020 ήταν το πρώτο κόκκινων δανείων που εντάχθηκε στον «Ηρακλή» και το κλείσιμο της συναλλαγής –το αίτημα είχε υποβληθεί μερικούς μήνες πριν– συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, που έφερε πίσω τον σχεδιασμό για τις εισπράξεις. Τα γενικευμένα μορατόριουμ δανείων και οι εκτεταμένες αναστολές δόσεων που ελήφθησαν προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, σε συνδυασμό με το μέτρο αναστολής των πλειστηριασμών που θεσπίστηκε για πάνω από έναν χρόνο, οδήγησαν σε υστέρηση των προγραμματισμένων εισπράξεων, όπως αυτές είχαν προβλεφθεί στο business plan που είχε υποβάλει η εταιρεία στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει την εγγύηση του «Ηρακλή». Στις ετεροχρονισμένες επιπτώσεις της πανδημίας που επηρέασαν τις εισπράξεις θα πρέπει να προστεθεί και η τρέχουσα οικονομική κρίση, που έχει συμπιέσει την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το αίτημα της παράτασης να τεκμηριώνεται και από τα σημερινά έκτακτα δεδομένα.

Οι ρήτρες του «Ηρακλή» που προβλέπουν μείωση της προμήθειας που εισπράττει η εταιρεία.

Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ και το Δημόσιο έχει εγγυηθεί τα 2,4 δισ. ευρώ. Ο νόμος του «Ηρακλή», όπως αναθεωρήθηκε, δίνει περιθώριο 24 μηνών για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου κατά 6 μήνες εφόσον συντρέχουν έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Η παράταση δίνεται ύστερα από αίτημα της εταιρείας στην επιτροπή παρακολούθησης του «Ηρακλή» και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών.

Η διετής προθεσμία λήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 2023 και η παράταση εφόσον εγκριθεί θα δώσει νέο χρονικό περιθώριο στην doValue για την ικανοποίηση των στόχων του business plan, πριν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες του «Ηρακλή», που προβλέπουν μείωση της προμήθειας που εισπράττει η εταιρεία. Οπως προβλέπει ο «Ηρακλής», εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.

Στη λογική της ενίσχυσης των εισπράξεων εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για την πώληση χαρτοφυλακίων στη δευτερογενή αγορά, που προωθούν τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εμπλακεί στην αγορά των τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων, μέσω των οποίων επιδιώκουν να εισπράξουν εμπροσθοβαρώς έσοδα από τις τιτλοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται από την doValue η πώληση του χαρτοφυλακίου Souk, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα του Cairo, καθώς και η πώληση του χαρτοφυλακίου Virgo ύψους 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα της τιτλοποίησης Frontier που μεταβίβασε η Εθνική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή