Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός και στις ΗΠΑ

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός και στις ΗΠΑ

Ανεξέλεγκτος μοιάζει να είναι ο πληθωρισμός και στις ΗΠΑ, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η Federal Reserve. Στο 9,1% τον Ιούνιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ανεξέλεγκτος μοιάζει να είναι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς παρά τις ήδη επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, τον Ιούνιο εκτοξεύθηκε περαιτέρω στο 9,1%. Κατέγραψε, έτσι, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981, ενώ υπερέβη τις προβλέψεις για αυξήσεις τιμών 8,8%. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύουν πως η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, η επίσης φρενήρης άνοδος των ενοικίων και η εξίσου ραγδαία άνοδος των τιμών των τροφίμων έχουν κάνει πολύ ακριβή τη ζωή των αμερικανικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών ενδέχεται να επιβραδυνθούν κάπως οι πληθωριστικές πιέσεις τον Ιούλιο χάρη στην αποκλιμάκωση που σημείωσαν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια της υπερδύναμης. Oπως, όμως, επισημαίνουν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι New York Times, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ευμετάβλητες και μπορεί να εκτοξευθούν ξανά. Εξάλλου, η ανάλυση των στοιχείων φέρνει στο φως ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και προπαντός υψηλότερα από τις προβλέψεις. Βρίσκεται στο 5,9% σε ετήσια βάση, που σημαίνει πως είναι αμελητέα η επιβράδυνσή του από το 6% που έχει προηγηθεί.

Αμελητέα επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 5,9% σε ετήσια βάση από 6%.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως το μείζον ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον θα εξελιχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένου ότι τελευταία η παγκόσμια οικονομία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα χωρίς διακοπή από την αρχή της πανδημίας. Μονάδες παραγωγής κλείνουν και οι καθυστερήσεις στις φορτώσεις προκαλούν έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού εμποδίζουν τις αεροπορικές εταιρείες να ενεργοποιηθούν στο πλήρες δυναμικό τους και τα ξενοδοχεία να διαθέσουν όλα τα δωμάτιά τους. Και βέβαια ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει διακόψει την παροχή υδρογονανθράκων. Και οι οικονομολόγοι εδώ και ένα χρόνο καταναλώνουν φαιά ουσία προσπαθώντας να προβλέψουν αξιόπιστα πότε και με ποια διαδικασία θα αποκλιμακωθεί και πάλι ο πληθωρισμός. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική δήλωση στην οποία προέβη στη Σίντρα της Πορτογαλίας ο διοικητής της Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ: «Τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα πόσο λίγο καταλαβαίνουμε τον πληθωρισμό».

Στο μεταξύ, μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων για τον πληθωρισμό κυκλοφόρησε στο Τwitter ψευδές έγγραφο που αντέγραφε με ακρίβεια τη μορφή του επίσημου δελτίου περί μηνιαίου πληθωρισμού και εμφάνιζε τον δείκτη στο 10,2% τον Ιούνιο. Μερικές μόνο μικρές λεπτομέρειες στη δομή του εγγράφου πρόδωσαν ότι ήταν πλαστό. Το Γραφείο Στατιστικής των ΗΠΑ έσπευσε, βέβαια, να διαψεύσει το περιεχόμενό του και να τονίσει ότι το εν λόγω έγγραφο ήταν πλαστό, αλλά ήταν υπό μία έννοια αργά. Είχε προλάβει να επηρεάσει το κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που υποχώρησε τις απογευματινές ώρες εξαιτίας του. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, έτσι κι αλλιώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου δίνονται στη δημοσιότητα σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τις χρηματαγορές αλλά και γενικότερα για την αμερικανική οικονομία, καθώς αναμένονται οι επόμενες κινήσεις με τις οποίες θα επιχειρήσει η Federal Reserve να ανακόψει τη διαστημική άνοδο των τιμών. Τον περασμένο μήνα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην πρώτη μετά το 1994 αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς είχε προηγηθεί ραγδαία επιτάχυνση του πληθωρισμού. Οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως θα ακολουθήσει νέα αντίστοιχη κίνηση από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στα τέλη του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή