Ξεκινάει δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε Twitter και Ελον Μασκ

Ξεκινάει δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε Twitter και Ελον Μασκ

Το κοινωνικό δίκτυο κατέθεσε μήνυση ζητώντας να ισχύσει το deal των 44 δισ. δολ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση υπέβαλε ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης Twitter εις βάρος του Ελον Μασκ, ζητώντας από το δικαστήριο του Ντελαγουέαρ να τον υποχρεώσει να τιμήσει τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια δικαστική διαμάχη που αναμένεται να είναι πολύκροτη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η μήνυση υποβλήθηκε την Τρίτη, μόλις λίγες μέρες αφότου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να τερματίσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι το Twitter φέρει την ευθύνη, διότι δεν του κοινοποίησε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τους ψευδεπίγραφους λογαριασμούς του. Οι δικηγόροι του μηνύοντος κοινωνικού δικτύου επισημαίνουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί του μεγιστάνα είναι απλώς προσχηματικοί και άνευ αξίας. Προσέθεσαν, μάλιστα, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla προσπαθούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία, αντί να «επωμιστεί το κόστος» της αποδυνάμωσης των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας. «Εχοντας δημιουργήσει ένα είδος δημοσίου θεάματος, όπου συμμετείχε το Twitter, κι ενώ πρότεινε και υπέγραψε συμφωνία συγχώνευσης φιλικής προς το πρώτο, ο Ελον Μασκ πιστεύει ότι, ανεξαρτήτως του τι ισχύει στην πολιτεία Ντελαγουέαρ, μπορεί ανεμπόδιστα να αλλάξει γνώμη, να υποτιμήσει την εταιρεία, να αναστατώσει τις δραστηριότητές της, να μειώσει την αξία των ενδιαφερομένων μερών και να αποχωρήσει», αναφέρεται στη μήνυση. Ακόμα ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX μεταξύ άλλων, κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων των όρων της συμφωνίας, που σκίασαν τις δραστηριότητες του Twitter, ενώ είχε «παγώσει» την όλη διαδικασία, ζητώντας να ικανοποιηθούν φανταστικές προϋποθέσεις. Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο εμπεριέχονται και πολυάριθμα σχόλια – τουίτ, στα οποία ο Ελον Μασκ ασκεί πιέσεις και προκαλεί την εταιρεία και τη διοίκησή της, κάτι το οποίο, όπως τονίζουν οι δικηγόροι της, αντιβαίνει υποχρέωση που είχε στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο ιδρυτής της Tesla κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων των όρων της συμφωνίας.

Με τη μήνυση εκκινεί μία περίπλοκη περιπέτεια ανάμεσα στην πλατφόρμα του Twitter και έναν από τους ισχυρότερους χρήστες της και τους πιο ενεργούς. Οι δικηγόροι του κοινωνικού δικτύου ζητούν από το δικαστήριο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκδίκαση της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο. Η όλη προσέγγιση του Ελον Μασκ ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν σιωπηρά εξασφάλισε στο κοινωνικό δίκτυο ένα μερίδιο της τάξεως του 9,1%. Σε επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Παράγκ Αγκραουβάλ και τον πρόεδρο του διοικητικού του συμβουλίου, Μπρετ Τέιλορ, είχε πει ότι έχει τρεις επιλογές: είτε να συμμετάσχει στο Δ.Σ. είτε να αναλάβει την εταιρεία είτε να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική. Αρχικά του είχε προσφερθεί θέση στο διοικητικό συμβούλιο, μετά μερικές μέρες άλλαξε γνώμη και υπέβαλε προσφορά εξαγοράς, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να αναθεωρήσω τη θέση μου ως μετόχου, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μου». Τότε είχε ανακοινώσει ότι επιδιώκει να τονώσει την παραπαίουσα εταιρεία, να απομακρύνει τους χαλκευμένους λογαριασμούς και να εμφυσήσει μια φιλοσοφία ελευθερίας του λόγου. Πάντως, όπως αναφέρουν ειδήμονες και νομομαθείς, η μάχη που έχει να δώσει ο ζάπλουτος Ελον Μασκ δεν είναι εύκολη. Ισχυρίζεται ότι παραπλανήθηκε από το Τwitter, το οποίο ανέφερε πως έχει ένα 5% ψευδείς λογαριασμούς, ενώ είναι περισσότεροι. Ωστόσο, στην ουσία είναι αβάσιμο το σκεπτικό, διότι εξαρχής το Twitter είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για εκτίμηση και μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή