Επιχειρήσεις: Άλμα κύκλου εργασιών το πρώτο τρίμηνο

Επιχειρήσεις: Άλμα κύκλου εργασιών το πρώτο τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν όσες δραστηριοποιούνται στον κλάδο τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ανθεκτικότητα που παρουσίασαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο έως τον Απρίλιο του 2022, καθώς και η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης έως τον Μάιο του 2022, οι αντίστοιχοι δείκτες εμπιστοσύνης επιδεινώθηκαν σε χαμηλά άνω των 12 μηνών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το καμπανάκι αυτό κρούει η Eurobank στην τακτική της έκδοση για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως ενισχύεται έτσι η πιθανότητα να υπάρξει επιβράδυνση ή συρρίκνωση στο μέλλον. Ειδικά τον Μάιο του 2022 παρατηρήθηκε υπεραπόδοση εσόδων σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση αλλά και το λιανεμπόριο, γεγονός που οφείλεται αφενός στην ανάκαμψη των κλάδων μετά τα lockdowns αφετέρου στην αύξηση της αξίας των πωληθέντων λόγω των ανατιμήσεων.

Στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως ο κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση 38,4%, στα 91,9 δισ. ευρώ έναντι 66,1 δισ. ευρώ που είχε ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση (315,1%) είχαν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τα περυσινά lockdowns και οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Αντίθετα, μικρότερη ήταν η αύξηση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση και επικοινωνία (5,3%). Σε μηνιαία βάση για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο του 2022 ανήλθε σε 30,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 51,8% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 που είχε φτάσει τα 20,1 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον Μάιο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με τον τζίρο τους να σημειώνει άνοδο 242% φθάνοντας τα 734 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο κατέγραψαν τζίρο 11 δισ. ευρώ έναντι 8,2 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2021 (+34,9%), ενώ ο κλάδος της μεταποίησης κατέγραψε άνοδο του τζίρου 56%, με αυτόν να διαμορφώνεται τον Μάιο του τρέχοντος έτους στα 8,2 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα κατά την περυσινή χρονιά. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε και ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης (+70,3%), με αυτόν να διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ από 913,3 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021. Αντίθετα, τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 5,3% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον Μάιο 2021 κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή