Ιταλική πίεση στις αγορές,«βουτιά» 3,44% στο Μιλάνο

Ιταλική πίεση στις αγορές,«βουτιά» 3,44% στο Μιλάνο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές απώλειες εμφάνισαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο υπό τη σκιά της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και των προβλέψεων των επενδυτών για ακόμα επιθετικότερη πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες 1,53%. Εν τω μεταξύ, είχε ήδη υποχωρήσει 1% την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε πληθωρισμός της τάξης του 9,1% στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα για μεγαλύτερη των 75 μ.β. αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Τη δραστικότερη πτώση χθες παρουσίασε στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -3,44%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ είχε υποχωρήσει έως και 5% προηγουμένως. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι κινδυνεύει να διαλυθεί, επειδή ένα μέλος της, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν συμμετείχε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Η αναταραχή ήταν μεγάλη. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν, αυξάνοντας τη διαφορά τους με τις αντίστοιχες των γερμανικών. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών εκτινάχθηκαν 26 μονάδες βάσης στο 3,40%, ήτοι 217 μονάδες βάσης υπεράνω των 10ετών γερμανικών. Το ευρώ δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα 1/1 προς το δολάριο. Αφότου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ψήφος εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, παρά το αποτέλεσμα, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. «Δεδομένου ότι ελάχιστοι μήνες απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του Κοινοβουλίου, πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα θα καταβάλει προσπάθεια να διασφαλίσει μια κυβέρνηση για την Ιταλία σε μία κρίσιμη συγκυρία, τόσο γεωπολιτική όσο και οικονομική», αναφέρουν αναλυτές της UniCredit. Το ευρώ είχε εξασθενήσει στα 0,9984 δολάρια μετά την ανακοίνωση για την πρόταση παραίτησης του Μάριο Ντράγκι, ενώ νωρίτερα είχε παρουσιάσει και δραστικότερη κάμψη στα 0,9953 δολάρια. Οι αγορές ομολόγων και το χρηματιστήριο του Μιλάνου είχαν κλείσει, όταν έγιναν γνωστά τα περί παραιτήσεως.

Η αναταραχή στην Ιταλία ίσως περιπλέξει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να αυξήσει πρώτη φορά σε μία δεκαετία τα επιτόκια, τερματίζοντας την ιδιαιτέρως χαλαρή νομισματική της πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται ενώπιον του προβλήματος ότι, ενώ επιδιώκει να αυξήσει το κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο θα πλήξει χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, παράλληλα θέλει να διατηρήσει την ηρεμία στις ομολογιακές αγορές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χθες έκλεισε με -1,63%, με -1,86% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,41% στο Παρίσι ο CAC 40 και με -1,77% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή