Χιλιάδες φορολογούμενοι εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους

Χιλιάδες φορολογούμενοι εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους

ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες και φόρος εισοδήματος γεμίζουν τα κρατικά ταμεία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο. Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους εφάπαξ. Η εξέλιξη αυτή βοηθάει την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της και συγκεκριμένα στη στήριξη των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ηδη μέχρι στιγμής 46.000 επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή, κερδίζοντας και επιπλέον έκπτωση 15%, ενώ δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ σε μία δόση. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγοι και οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ αρκετοί εξόφλησαν το ποσό που τους αναλογεί, καθώς πλήρωσαν μέσω τραπεζικών καρτών. Οι ανωτέρω εξελίξεις φουσκώνουν τον κρατικό κορβανά και η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Ιούνιο αλλά και το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καταγράφονται τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία στις πληρωμές φόρων:

Εφάπαξ εξόφλησαν τις επιστρεπτέες 46.000 επιχειρήσεις – Το ίδιο έκαναν και χιλιάδες ιδιοκτήτες για τον ΕΝΦΙΑ.

1. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Περισσότερες από 108.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν το κρατικό δάνειο. Εξ αυτών οι 46.000 έχουν πληρώσει εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι έλαβαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, κλήθηκαν να επιστρέψουν 184 εκατ. ευρώ (το ποσό μειώνεται έως και 75% ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν) και τελικά πλήρωσαν στο Δημόσιο 156 εκατ. ευρώ, καθώς έκαναν χρήση της έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή του ποσού που τους αναλογεί. Οι υπόλοιποι πληρώνουν σε δόσεις το κρατικό δάνειο και ήδη έχουν καταβάλει περί τα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης είναι η 29η Ιουλίου.

2. ΕΝΦΙΑ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν πληρωθεί 1,2 δισ. ευρώ σε σύνολο βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ 2,1 δισ. ευρώ. Σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έχει καταβληθεί το 57% του φόρου, ο οποίος σημειωτέον μπορεί να αποπληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 45% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων έφερε «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία. Από την πρώτη εκκαθάριση των εσόδων του Μαΐου προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών πλήρωσε εφάπαξ το ποσό του ΕΝΦΙΑ που του αναλογούσε και συγκεκριμένα καταβλήθηκαν 690 εκατ. ευρώ σε σύνολο εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ τον Μάιο 800 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο γενικό συμπέρασμα ότι η μείωση των φόρων βοηθάει τους φορολογουμένους να πληρώνουν, όχι μόνο εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους αλλά και εφάπαξ, ενώ σε μια σημαντική συγκυρία αυξάνονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.

3. Φόρος εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι η ροή δηλώσεων είναι σχετικά χαμηλή, εντούτοις ήδη έχουν πληρωθεί στο Δημόσιο από τα φυσικά πρόσωπα φόροι ύψους 447 εκατ. ευρώ. Το χρεωστικό ποσό από τις μέχρι τώρα εκκαθαρίσεις ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4,8 εκατ. δηλώσεις και απομένουν 1,6 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1.080 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό επιστροφής φόρου ανέρχεται στα 375 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή