Ηπιες απώλειες και χαμηλός τζίρος στο Χ.Α.

Ηπιες απώλειες και χαμηλός τζίρος στο Χ.Α.

Εκλεισε στις 794,62 μονάδες, με κύκλο εργασιών στα 34,89 εκατ. ευρώ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, προσπαθώντας και καταφέρνοντας να κρατηθεί εντός της ζώνης των 790-800 μονάδων, ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που επικρατεί.

Ολοένα και αυξανόμενος πληθωρισμός, ισχυρές πιθανότητες για εμβάθυνση της ενεργειακής κρίσης μόλις ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης του Nord Stream 1, φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη, ισχυρή αποδυνάμωση του ευρώ και –σαν να μην έφταναν όλα αυτά– νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία. Οι ανησυχίες, οι αβεβαιότητες και τα ακόμη πολλά ανοιχτά μέτωπα είναι δύσκολο να αλλάξουν το τρέχον risk-off επενδυτικό κλίμα, επηρεάζοντας φυσικά και το Χ.Α.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του 0,22% και έκλεισε στις 794,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,48% στις 1.896,11 μονάδες, με κέρδη 0,15% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.302,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -0,78% και στις 449,160 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips, ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 2% οι Lamda Development, Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Alpha Bank, Titan, Aegean, Mytilineos και ΟΠΑΠ.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,94%, ενώ στο 7,24% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στις τράπεζες.

Οπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε γεωπολιτικές συμπληγάδες, καθώς τόσο οι υφεσιακές τάσεις όσο και τα «άλματα» του πληθωρισμού αποτελούν «τοξικό κοκτέιλ» για τις μετοχές ως asset class. Παράδοξο είναι δε το γεγονός ότι ακόμη και τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, ασήμι, πλατίνα), που θεωρητικά προστατεύουν τους επενδυτές από την άνοδο του τιμαρίθμου και τις γεωστρατηγικές κρίσεις, σημειώνουν βαθιά διόρθωση.

Στο Χ.Α. εφιστάται αυξημένη προσοχή, καθώς ανοδικές αντιδράσεις από σπουδαίες διαγραμματικές στηρίξεις συχνά δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι η «καταιγίδα» πέρασε, παρότι στην πραγματικότητα αυτό που προσφέρουν είναι μια ευκαιρία «ξεφορτώματος» σε «εγκλωβισμένους» αλλά και σε κερδοσκοπικής φύσεως αγοραστές που διακρίνονται από γρήγορα αντανακλαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή