Φορολογικές δηλώσεις: Δίμηνη παράταση ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο

Φορολογικές δηλώσεις: Δίμηνη παράταση ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο

Εννέα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν έχουν υποβληθεί 1,3 εκατ. δηλώσεις.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι απομένουν εννέα ημέρες για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, πολλοί φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν, αλλά εξοφλούν και το χρέος τους προς την εφορία. Η ίδια εικόνα και στην επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου ένα μεγάλο τμήμα των υπόχρεων έχουν αποπληρώσει το σύνολο του κρατικού δανείου που τους αναλογεί. Με βάση τις πληρωμές που έχουν γίνει, το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στο ποσό του 1,88 δισ. ευρώ και ήδη πριν από τη λήξη της προθεσμίας έχουν πληρωθεί 523 εκατ. ευρώ.

• Για τα νομικά πρόσωπα έχει βεβαιωθεί το συνολικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 188 εκατ. ευρώ.

• Από το συνολικό ποσό των 2,3 δισ. ευρώ που έχει καταλογιστεί για τον ΕΝΦΙΑ έχει ήδη καταβληθεί σχεδόν το 50% και συγκεκριμένα περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

• Από τις βεβαιωμένες οφειλές για επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 2,9 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί 241 εκατ. ευρώ από 210.170 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από αυτούς, 71.590 ΑΦΜ εξόφλησαν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί.

Εννέα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν έχουν υποβληθεί 1,3 εκατ. δηλώσεις.

Ωστόσο, παρά τη θετική πορεία που καταγράφεται στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων «έχει μείνει πίσω». Συγκεκριμένα, εννέα ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν έχουν υποβληθεί 1,3 εκατ. δηλώσεις. Ηδη οι λογιστές ζητούν την παράταση της προθεσμίας, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Συγκεκριμένα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Κόλλιας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητεί μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,08 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων:

• Το 52,67% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

• Το 33,66% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,88 δισ. ευρώ ή 1.060 ευρώ κατά μέσον όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

• Το 13,68% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει στα 269,5 εκατ. ευρώ ή 378 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή