Βιομηχανία: Εκτόξευση τζίρου κατά 53,1% στη διάρκεια του Μαΐου

Βιομηχανία: Εκτόξευση τζίρου κατά 53,1% στη διάρκεια του Μαΐου

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάιο του 2022

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάιο του 2022 τόσο λόγω της ολικής επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, όσο και λόγω των πολύ υψηλών τιμών των προϊόντων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Μάιο καταγράφηκε μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς σε σύγκριση με τον δείκτη κύκλου εργασιών της εξωτερικής αγοράς, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη μερική κάμψη των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και της παραγωγής, τόσο εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών όσο και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Πέραν της ζήτησης, η μεγάλη αύξηση της αξίας των πωλήσεων συνδέεται και με το κύμα ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάιο του 2022 κατά 53,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 παρουσίασε αύξηση 12,5%. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 34,8%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 55,7%, ενώ το ίδιο διάστημα ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 49,4%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις κύκλου εργασιών τον Μάιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 καταγράφηκαν στους ακόλουθους κλάδους: στα πετρελαιοειδή κατά 119%, κατά 89,4% στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, στην παραγωγή βασικών μετάλλων κατά 60,8%, στη χαρτοποιία κατά 47,9%, στην κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών κατά 39%, στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων κατά 34,7%, στην κατασκευή προϊόντων από πλαστικό κατά 33,5%, στην κατασκευή επίπλων κατά 32,4%, στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 31,4%, στη φαρμακοβιομηχανία κατά 30,4%. Σημαντική, επίσης, ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας τροφίμων, κατά 26,5% στο σύνολο της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή