Lamda Development: Ζημίες το πρώτο τρίμηνο λόγω έργων στο Ελληνικό

Lamda Development: Ζημίες το πρώτο τρίμηνο λόγω έργων στο Ελληνικό

Διαμορφώθηκαν στα 7,7 εκατ. ευρώ – Κέρδη για τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος κατασκευής και ενέργειας στους επενδυτές/αγοραστές των ακινήτων που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό διαθέτει η Lamda Development, καθώς δεν έχει συμβασιοποιημένες, τελικές τιμές πώλησης για τη μεγάλη πλειονότητα των έργων και αναπτύξεων που δρομολογούνται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Αντίστοιχα, στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα σημειώνεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη τόσο για τον όμιλο όσο και για τους μισθωτές των ακινήτων. Παράλληλα σχεδιάζεται η εντατικοποίηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να μειωθεί το μελλοντικό ενεργειακό κόστος του ομίλου μέσω του περιορισμού της εξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η Lamda Development εμφάνισε ζημία 7,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 6,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, εξαιρώντας τα έξοδα για το έργο του Ελληνικού (8,5 εκατ. ευρώ) και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα, έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε κέρδη 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημειώνεται πάντως ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε και θετική επίπτωση 16 εκατ. ευρώ από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου (εξαιρώντας εκείνα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό). Ειδικότερα, η αξία των εμπορικών κέντρων ανήλθε σε 889 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% ή σχεδόν 17 εκατ. ευρώ έναντι της αξίας τους στο τέλος του 2021.

Ενα βασικό συμπέρασμα από την πορεία των εμπορικών κέντρων κατά τους πρώτους μήνες του 2022 είναι η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη κατά 31% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Ωστόσο, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κατέγραψε πτώση κατά 18% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019. Κατά την εταιρεία, η σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι άνευ ουσίας εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν πέρυσι λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα λειτουργικά κέρδη του The Mall Athens, του Golden Hall και του Mediterranean Cosmos (Θεσσαλονίκη) ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 59% έναντι του 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση με 81% σε 4,6 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στο Golden Hall, ενώ άνοδο κατά 57% σημείωσαν και τα λειτουργικά κέρδη του The Mall Athens, σε 6,5 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου της Lamda ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 42% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οσον αφορά την πορεία του έργου του Ελληνικού, τον Μάιο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο κτίριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑμεΑ και ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Αντίστοιχα, τον Ιούνιο εκδόθηκε η προέγκριση για το υψηλό κτίριο Riviera Tower, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, η οποία αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Αντίστοιχα, το Vouliagmenis Mall έχει ήδη συγκεντρώσει εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές, που ξεπερνάει το 80% της μικρής εκμισθώσιμης επιφάνειας, και εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 65% της επιφάνειας των 85.500 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή