Αγονος ο διαγωνισμός για τα δάνεια του «Αριάδνη»

Αγονος ο διαγωνισμός για τα δάνεια του «Αριάδνη»

Αφορά 97.000 κόκκινα δάνεια, αξίας 13,9 δισ. ευρώ, που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προχώρησε ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αξιολογώντας τις δύο προσφορές που υποβλήθηκαν και οι οποίες, σύμφωνα με ενημέρωση της PQH, «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της διαδικασίας και επομένως κρίθηκαν ως απαράδεκτες».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η κοινοπραξία Bain – Fortress – doValue υποβάλλοντας πριν από λίγες μέρες δεσμευτική προσφορά από κοινού με την Davidson Kempner – Cepal, καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington. Στελέχη της PQH σε ενημέρωση που παραχώρησαν χθες για την εξέλιξη του διαγωνισμού, εξήγησαν ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπολείπονταν του επιδιωκόμενου τιμήματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε τεθεί στα 720 εκατ. ευρώ, ενώ δεν κάλυπταν ούτε τις τυπικές προδιαγραφές που είχε ορίσει ο εκκαθαριστής.

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» ήταν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που είχε βγει έως σήμερα προς πώληση στην ελληνική αγορά, καθώς η λογιστική αξία του διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) η αξία του διαμορφωνόταν στα 13,9 δισ. ευρώ. Η αποτυχία του διαγωνισμού αποδίδεται στην επιδείνωση των διεθνών συνθηκών, που έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους χρήματος για τους επενδυτές και στην αύξηση του ρίσκου λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, στοιχεία που οδήγησαν σε χαμηλότερο τίμημα από αυτό που ο ανεξάρτητος επενδυτής είχε προσδιορίσει ως εύλογο για το χαρτοφυλάκιο. Οπως εξήγησαν στελέχη της PQH, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των κόκκινων δανείων έχουν δυσκολέψει παγκοσμίως παρόμοιες συναλλαγές, διαψεύδοντας τελικά το αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο, που είχε προσελκύσει τη συμμετοχή 13 επενδυτών στο στάδιο των virtual data rooms. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και έκτοτε, σημείωσαν τα στελέχη της PQH, «έχουν εξελιχθεί πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που επηρέασαν τη συναλλαγή και τους επενδυτές που έπρεπε να διαχειριστούν τον αυξημένο κίνδυνο για τις επόμενες χρονιές και το υψηλότερο κόστος δανεισμού». Το τίμημα των 720 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί ως κατώφλι, είχε προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και, σύμφωνα με την PQH, «δεν ήταν παράλογο». Εντούτοις θεωρήθηκε υπερβολικό από τους υποψήφιους επενδυτές σε συνδυασμό με την παλαιότητα αυτών των δανείων, που σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν έχουν μικρά περιθώρια ανακτησιμότητας.

Η τύχη του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 97.000 δάνεια και τα οποία συνοδεύονται από ακίνητα αξίας 7,4 δισ. ευρώ, θα κριθεί στη διαχείριση που θα «επανέλθει» στην PQH στο πλαίσιο της σχετικής εντολής που έχει από την ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για μικρότερα όμως τμήματα χαρτοφυλακίου δανείων αυτή τη φορά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή