Άνοδος επιτοκίων ΕΚΤ: Υψηλότερες οι δόσεις των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Άνοδος επιτοκίων ΕΚΤ: Υψηλότερες οι δόσεις των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αμεση είναι η επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα με το euribor 3μήνου.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση είναι η επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα με το euribor 3μήνου, το οποίο έχει περάσει από τα μέσα Ιουλίου σε θετικό έδαφος, προεξοφλώντας την –ούτως ή άλλως– αναμενόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Το euribor 3μήνου διαμορφώνεται πλέον στο 0,12%, με περαιτέρω ανοδική τάση στο 0,95% έως τα τέλη Σεπτεμβρίου –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις– και στο 1,55% έως το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας έναν ακόμη βρόχο στο αυξημένο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η εμπροσθοβαρής κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο –για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης– στο 0,5% από 0%, δηλαδή κατά μισή μονάδα αντί 0,25%, δεν αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως επιταχύνει και τις κινήσεις των εμπορικών τραπεζών, που προεξοφλούν την περαιτέρω άνοδο, όχι μόνο των κυμαινόμενων επιτοκίων, αλλά και των σταθερών και δη στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν είναι διατηρήσιμα στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, η αύξηση κατά 0,50 στο επιτόκιο υπολογίζεται στα 25 ευρώ τον μήνα, με ένα μέσο επιτόκιο 3,5% από 3%.

Αντίθετη είναι η εικόνα στο μέτωπο των καταθέσεων, καθώς τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών επηρεάζονται κυρίως από το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, που μετά τις χθεσινές αποφάσεις διαμορφώνεται στο 0% από -0,50%. Αρα, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από τραπεζικά στελέχη, «δεν συντρέχει ακόμα λόγος αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες». Η διαμόρφωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0% από το αρνητικό -0,50% που ίσχυε μέχρι χθες, σημαίνει ότι οι τράπεζες εφεξής θα επωφελούνται όταν επιστρέφουν ρευστότητα στην ΕΚΤ, καθώς δεν θα την επανακαταθέτουν με αρνητικό επιτόκιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ακόμη κάτι για τους πελάτες τους, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν στο απυρόβλητο των αρνητικών επιτοκίων, όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη και άρα δεν θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις εμπορικές τράπεζες. Το όριο για την αλλαγή στάσης των τραπεζών στον τομέα των καταθέσεων θα πρέπει να αναμένεται πιθανότατα από τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά τη δεύτερη κίνηση της ΕΚΤ να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό μέσα από τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων, είτε αυτή είναι της τάξης του 0,25 είτε του 0,50.

Ετσι, προς το παρόν η επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων βαραίνει μονομερώς τους δανειολήπτες που έχουν δάνειο συνδεδεμένο με το euribor 1 μηνός ή 3μήνου, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των πελατών των τραπεζών. Οσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο θα αρχίσουν να βλέπουν τις πρώτες μικρές αυξήσεις στη δόση του δανείου τους ήδη από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο. Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, η αύξηση κατά 0,50 στο επιτόκιο υπολογίζεται στα 25 ευρώ τον μήνα με ένα μέσο επιτόκιο 3,5% από 3% πριν, ενώ για ένα επιχειρηματικό δάνειο 200.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 6% από 5,5% πριν, η αύξηση υπολογίζεται στα 55 ευρώ τον μήνα. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή