Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για ύφεση

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για ύφεση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600, αν και η γενικότερη εικόνα των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου ήταν μεικτή. Θετικά λειτούργησαν τα ευνοϊκά αποτελέσματα αρκετών ομίλων, ενώ οι επενδυτές ήταν συγκρατημένοι συνολικά καθώς προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τη μεγαλύτερη τελικά αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ, ενώ οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση παρέμειναν. Η απόφαση από το επιτελείο της ΕΚΤ ελήφθη εξαιτίας των φόβων για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Με την πρώτη τέτοια απόφαση μετά 11 συναπτά έτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0%, ως ανάσχεση στο ρεκόρ πληθωρισμού του 8,6%. Παρά ταύτα δεν αναφέρθηκε εκτενέστερα στην επόμενη και αναμενόμενη ανάλογη κίνηση του Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας μόνον ότι η όποια περαιτέρω αύξηση και άλλη πρωτοβουλία θα αποφασίζονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ΕΚΤ πιο πολύ μεριμνά για τη δική της αξιοπιστία παρά για το να γίνει προβλέψιμη», παρατηρεί ο Κάρστεν Μπρζέσκι, διευθυντής παγκόσμιας μακροοικονομικής ανάλυσης της ING. «Αναμένουμε η ΕΚΤ να προβεί σε ακόμα μία αύξηση 50 μονάδων βάσης το φθινόπωρο. Από εκεί και ύστερα δεν βλέπουμε άλλη αύξηση. Αντί για ένα μακρύ ταξίδι αυξήσεων, η επαναφορά στην κανονικότητα της ΕΚΤ μοιάζει πιο πολύ με σύντομη μετακίνηση».

Κέρδη σε Λονδίνο και Παρίσι — Απώλειες σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,44%, ενώ με κέρδη έκλεισαν και στο Λονδίνο ο FTSE 100 με 0,09% και στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,27%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη με -0,27%, με -0,71% στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ενώ αρχικά υποχωρούσε 3%, και με -0,20% ο IBEX στη Μαδρίτη. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν καθοδική πορεία, αλλά στο τέλος μείωσαν τις απώλειες στο -2,9%. Αφορμή ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Αρχικά η πτώση του κλαδικού δείκτη ήταν -7,2%. Επιπλέον υπήρξε κάποια άμβλυνση της νευρικότητας χθες αναφορικά με τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης, διότι επανήλθε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο Nord Stream 1, αν και με μειωμένη τροφοδοσία. Λόγω αυτού του λόγου αλλά και της ΕΚΤ το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο στο 1,0278 δολάριο αρχικώς και αργότερα εξασθένησε στο 1,0180 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή