Ο καύσωνας στο σπίτι μας

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτ. Ευρώπη μπορεί να κινητοποιήσουν τον κόσμο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βιβλίο του «Το υπουργείο του Μέλλοντος», ο συγγραφέας Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον φαντάστηκε μια ιστορία, βάσει της οποίας ο ανεπτυγμένος κόσμος απαντά με ένα σήκωμα των ώμων σε έναν άγριο καύσωνα, που σκοτώνει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία. Το πρόβλημα είναι ότι η τραγωδία βρίσκεται μακριά από τα μάτια και το μυαλό των Δυτικών. Υπό αυτή την έννοια, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ της τρέχουσας εβδομάδας στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να βοηθήσουν. Κάθε φορά που οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται, οι σοφοί της αγοράς των εμπορευμάτων ξεκαθαρίζουν πως οι υψηλές τιμές είναι η καλύτερη θεραπεία για αυτές τις υψηλές τιμές. Δίνουν κίνητρα για τη χαμηλότερη κατανάλωση και τη χρηματοδότηση μεγαλύτερης προσφοράς, γεγονός που ωθεί τις τιμές να κινηθούν καθοδικά. Το ισοδύναμο (του πετρελαίου) εμπόρευμα για την κλιματική αλλαγή σε έλλειψη είναι η σημαντική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, ώστε να αποκλιμακωθεί η θερμοκρασία σε επίπεδα 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά. Από τη διάσκεψη για το κλίμα (COP26) του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη και μέχρι σήμερα η κινητοποίηση κυβερνήσεων και εταιρειών με στόχο να μειώσουν σχεδόν στο μισό τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 και στο 100% έως το 2050 έχει σταματήσει. Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν «παγώνει» το νομοσχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της πολιτικής στην ενεργειακή ασφάλεια και στο κόστος της, ενώ η αποδέσμευση από ρυπογόνες πηγές βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προτεραιότητα. Παρά το Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα που απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους για αυστηρότερους στόχους το 2030, κανένας δεν το έχει κάνει.

Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι το παρατήρησαν αυτό. Ορισμένες τράπεζες έχουν ταχθεί υπέρ της επιβράδυνσης των δικών τους σχεδίων για το 2030. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν ρυπογόνες δραστηριότητες, είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν διπλασιάστηκαν και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερτετραπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο.

Το δεύτερο τρίμηνο τα αμοιβαία κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βαδίζουν βάσει κριτηρίων περιβάλλοντος, κοινωνικής δράσης και εταιρικής διακυβέρνησης, είδαν επενδυτές να αποσύρουν χρήματα για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο από πέντε χρόνια, αναφέρει η Bank of America.

Εκτός από τις απώλειες ζωών, οι υψηλότατες θερμοκρασίες διαταράσσουν την οικονομία και οδηγούν σε καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ετήσιες απώλειες του ΑΕΠ στην Ευρώπη που προκλήθηκαν από τον καύσωνα, ήταν 0,2% μεταξύ 1981 και 2010, αλλά μελλοντικά θα μπορούσαν να πενταπλασιαστούν, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα η Ινδία και η Κίνα επέμειναν ότι το quid pro quo για αυστηρότερους στόχους του 2030 θα ήταν οι ανεπτυγμένες χώρες και ιστορικά υπεύθυνες για την υπερθέρμανση να αυξήσουν μαζικά τις ροές δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να απομακρυνθούν από τον γαιάνθρακα. Η Δύση έχει αποτύχει εδώ και καιρό να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να αποστέλλει 100 δισ. δολ. ετησίως και αυτό που χρειάζεται πλέον είναι περισσότερο από 1 τρισ. δολ. σήμερα. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν οι Δυτικοί ψηφοφόροι στηρίξουν τις κυβερνήσεις τους στο να υπογράψουν αυτήν την επιταγή. Τα κύματα καύσωνα κοντά στο σπίτι τους μπορεί να τους παρακινήσουν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή