Τράπεζα Πειραιώς: Υποχώρησε στο 9% ο δείκτης κόκκινων δανείων της

Τράπεζα Πειραιώς: Υποχώρησε στο 9% ο δείκτης κόκκινων δανείων της

Μέρισμα το 2024 ή το 2025 ανάλογα με την κερδοφορία, τόνισε ο Χρ. Μεγάλου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση του σχεδίου μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς, με μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9%, επιτεύχθηκε ήδη από το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ ενθαρρυντικές είναι για τον όμιλο οι διαφαινόμενες τάσεις του α΄ εξαμήνου ως προς την επίτευξη των στόχων νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025.

Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων, σημειώνοντας ότι «η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις». Σε σχετική ερώτηση μετόχου, ο CEO του ομίλου διευκρίνισε ότι «αυτό θα γίνει ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας και σε συνεννόηση με τους επόπτες. Με βάση τον σχεδιασμό προβλέπεται για την οικονομική χρήση του 2023, δηλαδή το 2024, ή ενδεχομένως την επόμενη χρονιά». «Είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα αυτό», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, και «θα το κάνουμε με βάση την κερδοφορία μας». Την προοπτική αυτή εξυπηρετεί η διαγραφή μέσω συμψηφισμού ζημιών από παρελθούσες χρήσεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ, που προτάθηκε στη γενική συνέλευση.

Οπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, στις θετικές ενδείξεις του α΄ εξαμήνου συγκαταλέγονται:

• Η πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε και αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1,2 δισ. ευρώ για το 2022 θα ξεπεραστεί.

Στόχος της Πειραιώς είναι να αυξήσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και να φθάσει το 12% το 2025.

• Οι προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, συμβάλλοντας ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της τράπεζας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

• Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που η διοίκηση ανέλαβε την προηγούμενη οικονομική χρήση και οι οποίες όπως είπε «διασφάλισαν το μέλλον της τράπεζας». Ειδικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση Additional Tier 1 εξασφάλισαν τα κεφάλαια που χρειαζόταν η τράπεζα ώστε να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μια σειρά από τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αλλά και άλλες επιμέρους συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα βελτίωσε τον ισολογισμό της μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 45% στο 12,5% στο τέλος του 2021 και κάτω από 10% στη συνέχεια. Επιπρόσθετα, η τράπεζα υλοποίησε πρόσθετες οργανικές ενέργειες με συνολική θετική επίπτωση στα κεφάλαιά της ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα διατηρεί τον στόχο να αυξήσει την απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και να φθάσει το 12% το 2025. Προς την κατεύθυνση αυτή εστιάζει στην ενίσχυση των πηγών κερδοφορίας και στη διερεύνηση των νέων εμπορικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών. Ο όμιλος εντείνει την εφαρμογή τους, συγκεκριμένα, με ενίσχυση στις τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες και τη διαχείριση ακινήτων. Επιπλέον προχώρησε σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech για την ανάπτυξη ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών. Η νέα πλατφόρμα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, «θα συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία και θα ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης, και η αξιοποίηση της προσφοράς αυτών των προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα».

Η εξαγορά της Iolcus Investments αποτελεί αφετηρία στην εφαρμογή της στρατηγικής της τράπεζας για την κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα, ενώ η συμφωνία για την απορρόφηση του ομίλου Euromedica από την Ημιθέα, που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, στοχεύει «στη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και ευρεία κάλυψη της χώρας». Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες που θα καρπωθεί η τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή