Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά έκλεισε o πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά, ανεξαρτήτως των δυσμενών στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, η οποία εξασθένησε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδά της κατά το τελευταίο δεκαεπτάμηνο εξαιτίας της αύξησης τιμών και κόστους για τις επιχειρήσεις. Τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο τις συναλλαγές, ενώ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση. Κυρίως επηρεάστηκαν αρνητικά από την κάμψη των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Meta και Alphabet, οι οποίοι είχαν και αυτοί πληγεί από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κοινωνικού δικτύου της Snap με πτώση κερδών 37,31% το δεύτερο τρίμηνο. Παρά ταύτα οι κλάδοι ομίλων κοινής ωφελείας και καταναλωτικών ειδών είχαν ενισχυθεί χθες. Συνολικά, πάντως, ο S&P 500 από τις αρχές της εβδομάδας παρουσίασε κέρδη 3% και πλέον, ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδό του σε διάστημα 4 εβδομάδων. «Η εβδομάδα ήταν πολύ καλή και πραγματικά μας εκπλήσσει ο δυναμισμός της αγοράς και η αντοχή μας, δεδομένου ότι την επόμενη Τετάρτη αναμένουμε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και, προφανώς, επίκειται ακόμα μία στα τέλη Σεπτεμβρίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», παρατηρεί ο Ράντι Φρέντερικ, αντιπρόεδρος συναλλαγών και παραγώγων στην Charles Schwab.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εξασθένησε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα το τελευταίο 17μηνο.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία εμπεριέχουν ενδείξεις για μια επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά ούτως ή άλλως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού ως ανάχωμα στον ανοδικό πληθωρισμό. Την Πέμπτη η ΕΚΤ προέβη σε ανάλογη κίνηση, πρώτη φορά σε 11 χρόνια, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο υπεράνω προβλέψεων, κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ αναμενόταν κίνηση 25 μονάδων βάσης. Το ευρώ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, εξασθένησε αρχικά σε 1,01 δολάριο και αργότερα ενισχύθηκε στο 1,02 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο 1,2%, στα 97,49 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χθες με κέρδη 0,08%, με 0,05% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,25% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,07% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,49% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή