Οικονόμου: Η Ελλάδα επιδιώκει εξαίρεση από τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο – Τι ζητά η Αθήνα από Κομισιόν

Οικονόμου: Η Ελλάδα επιδιώκει εξαίρεση από τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο – Τι ζητά η Αθήνα από Κομισιόν

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε. -λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα επιδιώξει κατά την αυριανή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία πενταετία, έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτό που θα συζητούσε η Αθήνα, θα ήταν ως βάση σύγκρισης να λαμβανόταν υπόψη η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η πρόταση της Κομισιόν, όπως έχει διατυπωθεί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» – Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε. -λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας-, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, γιατί αυτό επί της ουσίας για την Ελλάδα σημαίνει μείωση 24%».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει αλλαγή αυτής της πρότασης, θα επιδιώξει να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτή τη μείωση. Αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας».

«Θεωρούμε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι όπως είχε πρωτοδιατυπωθεί, είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει εξαίρεση από αυτό. Εάν αποφασιστεί κάποια μείωση, να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας».

Διχάζει την Ε.Ε. το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15%

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και βαθαίνει την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η μακρά περίοδος των υψηλών ενεργειακών τιμών. 

Όπως έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η «Κ», η πρόταση αντανακλά κατά βάση τις ανησυχίες της Γερμανίας για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την επαναλειτουργία του αγωγού από τη δεκαήμερη συντήρησή του, με περιορισμό των ποσοτήτων στο 40%.

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και παράλληλα να μη διαθέτει υποδομές για τροφοδοσία με LNG. 

Η τύχη της πρότασης θα κριθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας με την Ελλάδα και 11 ακόμη χώρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την αντικρούσουν. Η Ελλάδα έχει εκφράσει ήδη τη διαφωνία της, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «αναποτελεσματική και άδικη». Καθοριστική ως προς τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών είναι η στάση που θα κρατήσει η Γαλλία, η οποία επί του παρόντος αντιδρά ως προς την οριζόντια εφαρμογή της πρότασης. Η στάση της Γαλλίας ίσως καθορίσει και το πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πρότασης που να μπορεί να αποσπάσει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία.

Για την Ελλάδα η πρόταση της Επιτροπής θα σήμαινε ένα έλλειμμα 8,4 τεραβατωρών φυσικού αερίου, τη στιγμή που η χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εφοδιασμού αλλά στηρίζει και τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου εξάγει το 20% του αερίου που μπαίνει στο ελληνικό σύστημα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή